3 tips om zitklachten te verminderen tijdens het werken met artrose
Ongeveer 1,2 miljoen mensen in Nederland hebben last van artrose (gewrichtsaandoening). Misschien ben jij er één van. Als jij last hebt van zitklachten op kantoor dan wil ik je advies geven om die te verminderen. Je herkent vast klachten als: pijn, stijfheid en bewegingsbeperking van een of meerdere gewricht(en). Naast alledaagse klachten kan artrose op kantoor tijdens het werk vervelend zijn. Klachten nemen af door het zitgedrag te verbeteren. Benieuwd hoe je dat doet? Lees dan verder.
Wat is artrose?
Als je artrose hebt weet je vast wel wat artrose is, maar toch beschrijf ik het kort. Artrose is een reumatische ziekte waarbij de hoeveelheid kraakbeen tussen gewrichten afneemt en daarnaast ook verzwakt. De aanwezigheid van kraakbeen is onmisbaar in het lichaam en zorgt ervoor dat gewrichten, zoals jouw knieën, kunnen bewegen. Door de afname van kraakbeen hebben gewrichten meer moeite met bewegen. In totaal zijn er in Nederland ongeveer 1,2 miljoen mensen met artrose waarbij knie- en heupartrose het meest voorkomen. Verder is de kans dat vrouwen artrose krijgen aanzienlijk groter dan bij mannen.
Symptomen van artrose
Naast beperkingen in de bewegingen van gewrichten, ook wel stijfheid genoemd, zijn er andere klachten bij artrose te noemen. Stijfheid zorgt allereerst voor pijn in gewrichten. Mede doordat afname van kraakbeen zorgt dat botten over elkaar heen schuren. Ook ontstaan er ontstekingen in gewrichten die pijn veroorzaken. Daarnaast zijn knarsende gewrichten voorbeelden van klachten.
Die klachten spelen ook een rol op kantoor tijdens het werk. Na lange zitperiodes merk je wellicht dat het lastig is om op te staan. Dit komt door stijfheid in de gewrichten. Gelukkig kun je de meeste (zit)klachten bij artrose op de werkplek verminderen of zelfs verhelpen.
Maar hoe kun je zitklachten die op kantoor ontstaan door artrose verminderen? Nou, met de volgende drie tips kom je een heel eind:
1. Beweeg op kantoor
Na een lange nachtrust wordt je ’s ochtends wakker met stijfheid in bijvoorbeeld kniegewrichten. Dit komt doordat er gedurende lange tijd geen beweging heeft plaatsgevonden. Bij het werken op kantoor is dit niet anders. Je werkt acht uur achter elkaar op een bureaustoel en gaat vervolgens weer naar huis. De hoeveelheid beweging op kantoor is dus beperkt. Het eerste advies is om meer te bewegen op kantoor met deze vijf tips. Door constante beweging zullen gewrichten minder stijf zijn en zal pijn verminderen.
2. Doe oefeningen om gerelateerde klachten aan artrose te verminderen.
Door oefeningen op het kantoor te doen verminder je klachten en vergroot je de mobiliteit van gewrichten. Ik raad je aan om te focussen op gewrichten die de meeste klachten geven. De onderstaande filmpjes gaan in op het meest voorkomende geval van artrose, namelijk knieartrose. Deze oefeningen kan jij zelf op kantoor uitvoeren. Heb jij last van een andere vorm van artrose zoek dan jou specifieke oefeningen uit op deze pagina
3. Zorg voor een bureaustoel met een goede ondersteuning
De bureaustoel is te allen tijde de basis van een werkplek. Door beschikking te hebben over de juiste bureaustoel en bureau kunnen klachten die ontstaan door artrose verminderen. Belangrijk daarbij is dat de stoel juist kan worden ingesteld op jouw lichaamsmaten. Je zit goed wanneer de bureaustoel op jouw lichaamsmaten kan worden ingesteld door de juiste afstelling van zithoogte, zitdiepte, rug- en armleuningen.
Als dat niet zo is, dan is de bureaustoel niet geschikt en zullen klachten als pijn, stijfheid en de beperking van gewrichtsbewegingen aanhouden. Overweeg om een andere bureaustoel aan te schaffen of te kiezen voor een bureaustoel op maat. Voor mensen met artrose is een Fit One aan te raden. Dit is een op maat gemaakte bureaustoel die rekening houdt met je persoonlijke klachten. De bureaustoel zorgt voor een goede ondersteuning van bijvoorbeeld de armen bij een schouderartrose, maar dit is afhankelijk van de klachten die je hebt met artrose. Zo kunnen er ook de nodige aanpassingen worden gedaan voor knie-, heup-, enkel-, rug- en nekartrose.