8 tips om je zithouding te verbeteren

Wij zitten met z’n allen vrij veel. Dan bedoel ik de Nederlandse bevolking. Gemiddeld zitten wij ongeveer 8,7 uur op een dag. Jongeren tussen de 12 tot 20 jaar zelfs nog meer met ruim 10 uur per dag. Dat is hoger dan bijvoorbeeld Duitsland, waar datzelfde cijfer op gemiddeld 5,8 stond en in België op 5,7. Zitten doen wij steeds meer. Dit heeft onder andere te maken met de relatief grote hoeveelheid kantoorbanen in Nederland. Met onze zittende beroepen en vrije tijdsbestedingen als ‘Netflixen’ zijn we gebonden aan zitten. Natuurlijk is het belangrijk om te bewegen en je lichaam gezond te houden, maar in dit blog geven we je een aantal tips waar je op kan letten tijdens het zitten, want zitten is onderdeel van ons leven.

Bureaustoelen op maat

Verbeter je zithouding met deze 8 tips

 

1. Zorg voor een goede (bureau)stoel

De eerste en belangrijkste tip: Zorg voor een goede stoel. Veel mensen vergeten dit, maar een stoel is de basis van een goede zithouding. Aangezien dit blog over zitten in kantooromgevingen gaat, dan gaat het vooral om de bureaustoel. Zonder een goede bureaustoel is het haast onmogelijk om een juiste zithouding aan te nemen. Heb je een bureaustoel die zeker niet aan de eisen voldoet? Lees dan ons blog over 10 tips bij het kopen van een goede bureaustoel en zorg ervoor dat je een goede bureaustoel gebruikt.

2. Stel je bureau en bureaustoel in

Een bureaustoel die een juiste zithouding kan verzorgen heb je als het goed is nu. Vervolgens is niks zo belangrijk als het juist instellen van je werkplek. Daarom hebben onze zitspecialisten een stappenplan bedacht. Als jij je zithouding wilt verbeteren, zorg dan in ieder geval dat je werkplek goed is ingesteld middels deze 5 stappen.

3. Zet je beeldscherm goed neer

De volgende stap is het beeldscherm. Kies een kijkafstand tot het scherm van ongeveer 50-90 centimeter,  afhankelijk van het schermformaat. Een scherm van 20 inch hoort ongeveer op 80 centimeter afstand van je ogen te staan. Let wel op dat de afstand geen vaste waarde is, voel vooral aan wat je zelf prettig vindt en pas daar de afstand op aan. De kijkafstand kan dus verschillen met die van iemand anders.

​Zorg dat je beeldscherm zo geplaatst is dat je er recht voor zit en deze jou richting op staat, zonder dat je jouw hoofd of lichaam moet draaien. Ideaal is om het bovenste gedeelte van het scherm op dezelfde hoogte te hebben staan als je ooghoogte. Kan je scherm die hoogte niet bereiken? Pak dan een boek, een pak papier of ander vierkant voorwerp om het scherm te verhogen. Een verkeerde schermhoogte kan zorgen voor een nek die gaat protesteren. Merk je dit? Doe er dan wat aan en probeer net zo lang de ideale set-up te creëren tot je geen klachten meer hebt.

4. Zet ook je toetsenbord en muis goed neer

Naast je beeldscherm is het ook belangrijk om je toetsenbord en muis juist te positioneren. Ook het toetsenbord en muis dienen in dezelfde richting te staan als het beeldscherm. Je handen moeten genoeg ruimte hebben om ontspannen op het toetsenbord te liggen. De armen kun je rustig laten ontspannen op de armsteunen. Als het goed is heb je die al gecontroleerd bij punt 1 (aanwezig op de stoel) en punt 2 (de armsteun juist instellen).

Zorg dat je toestenbord en muis zo kunnen worden gebruikt dat je armen niet te ver naar buiten draaien. Houd dus je armen voor je buik, of voor je armleggers, maar niet verder naar buiten dan dat. Het is namelijk een onnatuurlijke beweging die klachten kan veroorzaken. Maak daarnaast ook gebruik van een documenthouder als je bijvoorbeeld vaak met de administratie of iets dergelijks bezig bent.

5. Haal je portemonnee en andere voorwerpen uit je broekzakken

Er zijn voorwerpen die je zithouding niet ten goede komen. Denk daarbij aan een portemonnee in je kontzak. Hierdoor zit je ene bil hoger op de zitting van de stoel dan de ander. Dit resulteert in een scheefstand van de heup dat je naar verloop van tijd kunt voelen tot aan je schouders, nek en hoofd. Zorg ervoor dat je niks in je kontzakken en ook niks in je andere broekzakken hebt zitten wat een goede zithouding in de weg kan zitten. Telefoons, sleutels, pakjes kauwgom, noem maar op, kun je beter ergens anders opbergen. Alle voorwerpen in je broekzak vergroten de kans op bloedophoping of afknelling van bloedvaten, wat je makkelijk kan voorkomen.

6. Zit rechtop in de stoel met je rug tegen de rugleuning

Als je de eerste 5 punten naleeft en goed, rechtop in je stoel zit krijg je de juiste ondersteuning van de stoel zoals zou moeten. Een (goede) stoel is namelijk een verlengstuk van je lichaam die je helpt om goed ondersteund te zitten, mits je er goed gebruik van maakt. Dat doe je door ook op de onderstaande 4 punten te letten;

 

Gebruik het hele zitvlak van je bureaustoel om de druk op je lichaam evenredig te verdelen.
Sla je benen niet structureel over elkaar. Dit kan zorgen dat je bloeddoorstroming door je benen wordt afgekneld.
Zit dichtbij het bureau en gebruik altijd de armleuningen.

7. Beweeg tijdens het zitten

Verander van zithouding. Bijvoorbeeld door je rugleuning iets rechter op te zetten. Hierdoor pas je de mate van activiteit van je lichaam aan. Speel hier vooral mee. Zolang je goed in de stoel blijft zitten kun je dat zonder problemen doen. Door te bewegen tijdens het zitten zorg je ervoor dat verschillende spieren worden gebruikt, zonder dat je een verkeerde zithouding aanneemt.

8. 30 minuten werken, 2 minuten in beweging

De laatste tip van dit blog: 30 minuten werken en 2 minuten beweging is een advies dat vaak door onze zitspecialisten wordt gegeven. Zitten kun je prima doen zolang je zorgt voor regelmatige beweging. 2 minuten bewegen elke 30 minuten is voor sommige mensen lichamelijk niet te doen, maar de meeste mensen kunnen het wel. Zo ja, gun jezelf dit dan ook. Ga naar het toilet of haal een frisse neus tijdens een wandeling met collega’s. Lees onze blog over bewegen op kantoor als je inspiratie nodig hebt om aan de twee minuten beweging toe te komen. Plak ter herinnering een Post-it op je beeldscherm om je aan de 30-2 regel te herinneren, handig! 

Gratis 'Beter zitten in vijf stappen' box

Onze zitspecialisten maken gebruik van de ‘Beter zitten in 5 stappen’ methode om iedereen goed te laten zitten. Deze methode willen we graag met je delen. Vraag daarom op deze pagina gratis de ‘Beter zitten in 5 stappen’ box aan. In deze box zitten 10 instructiekaarten. Gebruik er één voor jezelf en deel de rest uit aan collega’s die nodig beter moeten gaan zitten. Zo zorgen we samen voor een gezond en vitaal kantoor!

Box aanvragen
Trots op onze klanten