Arbo bureaustoel

Onze stoelen
Trots op onze klanten

Ben je op zoek naar een nieuwe bureaustoel die voldoet aan de arboregels? Of ben je benieuwd of je huidige bureaustoel wel een arbo bureaustoel is? EMTEK Ergonomics legt je graag uit wat een arbo bureaustoel is, waar een bureaustoel volgens de arbo normeringen aan moet voldoen en hoe je een geschikte bureaustoel vindt voor jou.

In dit artikel

Wat is een Arbo bureaustoel
Wat houden de NEN en NPR normen in?
Wanneer is een bureaustoel ergonomisch?​
Wat is een goede bureaustoel?
Voordelen van een bureaustoel van EMTEK
Een goede arbo bureaustoel kopen?

Wat is een arbo bureaustoel?

Een arbo bureaustoel is een bureaustoel die op verschillende vlakken in hoogte en diepte verstelbaar is, waardoor je de bureaustoel kunt afstellen naar jouw lichaam. Een goed ergonomisch afgestelde bureaustoel is erg belangrijk om lichamelijke klachten door het zitten te voorkomen. Zeker wanneer je op kantoor werkt en misschien een groot deel van de dag bezig bent met beeldschermwerk, is het erg belangrijk dat uw gehele werkplek voldoet aan de arboregels.

EMTEK heeft de Fit Office bureaustoel voor kantoorpersoneel. Benieuwd voor een oplossing voor jou of jouw kantoor op maat? Neem dan contact met ons op! 

In de Arboregeling staat daarom in artikel 5.1 het volgende: “De werkstoel is stabiel, heeft een in hoogte verstelbare zitting en een rugleuning, waarvan de hoogte en hellingshoek verstelbaar zijn en geeft de gebruiker bewegingsvrijheid en een comfortabele werkhouding. Indien de gebruiker dat wenst wordt een voetensteun aangebracht.”

Wat houden de NEN en NPR normen in?

Het is heel belangrijk dat de bureaustoel goed afgesteld kan worden. Alleen hoe weet je of een bureaustoel die je op het oog hebt voldoet aan de arboregels? Om de arboregels te verduidelijken zijn de zogenaamde NEN normen opgesteld. Voldoet je bureaustoel aan de arboregels, dan voldoet hij in feite aan de vastgestelde NEN normen.

De NEN normen laten zien in hoeverre een bureaustoel verstelbaar is. Dit is gebaseerd op de gemiddelde lichaamsmaten van Europeanen, waardoor de bureaustoel voor 95% van de Europese bevolking goed aansluit. Wanneer je een lengte hebt tussen de 1 meter 51 en 1 meter 92, dan zijn deze bureaustoelen geschikt voor jou.

Het is algemeen bekend dat Nederlanders gemiddeld groter zijn dan andere Europeanen. Om de regels verder te specificeren is daarom de Nederlandse Praktijk Richtlijn (NPR 1813) vastgesteld. Hierin gelden niet de lichaamsmaten van Europeanen als gemiddeld, maar hierin is het gemiddelde genomen van de Nederlandse lichaamsmaten. Zo zijn deze bureaustoelen ook geschikt voor mensen langer dan 1 meter 92.

De NEN en NPR normen hebben beide dus verschillende regels als het gaat om de verstelbaarheid van een bureaustoel. Wanneer een bureaustoel op deze manier af te stellen is voldoet hij aan de zogenoemde NEN of NPR normen:

  • Onderdeel
  • Maten volgens de NEN normen
  • Maten volgens de NPR normen
  • Zithoogte
  • Minimaal verstelbereik van 40 tot 51 centimeter met een minimum verteltraject van 12 centimeter.
  • Minimaal verstelbereik van 41 tot 55 centimeter met een minimum versteltraject van 14 centimeter.
  • Zitdiepte
  • Minimaal verstelbereik van 40 tot 42 centimeter met een minimaal versteltraject van 5 centimeter.
  • Minimaal verstelbereik van 38 tot 48 centimeter met een minimaal versteltraject van 10 centimeter.
  • Zittingdiepte
  • Minimaal 38 centimeter.
  • Minimaal 44 centimeter.
  • Rugleuning
  • Minimale hoogte 22 centimeter.
  • Minimale hoogte 37 centimeter.
  • Armsteunen
  • Minimale lengte van 20 centimeter bij een breedte van 4 centimeter met een minimaal verstelbereik in de hoogte van 20 tot 25 centimeter.
  • ​Minimale lengte van 15 centimeter bij een breedte van 5 centimeter met een minimaal verstelbereik in de hoogte van 20 tot 30 centimeter.

Een werkgever moet dus voldoen aan de arboregels, waarin staat dat de bureaustoel verstelbaar is, stabiel, bewegingsvrijheid geeft en een comfortabele werkhouding bevorderd. De NEN en NPR normen zijn hierin slechts een richtlijn om een geschikte bureaustoel te vinden voor de gemiddelde werknemer. De bureaustoelen op een werkplek hoeven echter niet verplicht aan de NEN of NPR normen te voldoen. Dit komt doordat deze enkel iets zeggen over de maten en niet over de specifieke werknemer die van de bureaustoel gebruik maakt.

Onze standaard stoel

Bekijk hem hier!

Onze stoel voor rugklachten

Bekijk hem hier!

Wanneer is een bureaustoel ergonomisch?

Een bureaustoel is ergonomisch wanneer hij op zijn minst voldoet aan de Nederland Europese Norm (NEN) en optimaal voldoet aan de Nederlandse Praktijk Richtlijn (NPR). Waar het bij deze normen voornamelijk draait om de mate waarin de bureaustoel te verstellen is, draait het bij ergonomische bureaustoelen om iets meer. Hier wordt namelijk ook gefocust op de heuphoek, de bewegingsvrijheid (wat ook tot de arboregels behoort), ondersteuning in de rug en de rest van de werkplek

Heuphoek van minimaal 90 graden

Een open heuphoek van minimaal 90 graden tussen je romp en je benen zorgt voor een actieve houding. Je heupen staan dan iets hoger dan je knieën, waardoor je automatisch rechter zit. De holte in je onderrug ontstaat zo vanzelf, zonder dat je daarvoor geforceerd rechtop hoeft te zitten.

Een ergonomische bureaustoel heeft altijd een heuphoek van minimaal 90 graden en helpt je om je heuphoek open te houden tijdens verschillende zithoudingen. Zo kun je zelfs achteroverleunen als je aan het telefoneren bent, zonder je gezonde houding te verliezen. EMTEK Ergonomics heeft zelfs een ergonomische bureaustoel bij heupklachten, die de heuphoek nog verder vergroot. Hierdoor wordt zitten voor mensen met heupklachten minder pijnlijk, omdat een vergrote heuphoek de druk op de heupen verminderd.

Bewegingsvrijheid door dynamisch zitten

Voor een bureaustoel ergonomie is dynamisch zitten een belangrijk onderdeel. Het zorgt ervoor dat je af en toe in een andere houding kunt zitten en daarmee je rug ontlast. Er zijn verschillende manieren waarop een bureaustoel bewegingsvrijheid kan bieden. Voor de arbo is het belangrijk dat de rugleuning van de bureaustoel op z’n minst naar achteren veert.

Wil je liever meer bewegingsvrijheid? Dan kun je ook kiezen voor een bureaustoel waarbij de zitting en de rugleuning kunnen kantelen of een multi-dynamische bureaustoel waarbij ieder onderdeel apart beweegt.

Ondersteuning in de rug met een lendensteun

Een lendensteun is een kussen of een gedeelte in de bureaustoel dat de holte in je onderrug ondersteunt. Op die manier is het gemakkelijk om je rug tegen de rugleuning te laten rusten. Je volledige rug wordt gevolgd door de S-vormige rugleuning. Ieder gedeelte van je rug leunt daarmee tegen de bureaustoel of wordt ondersteunt met losse kussentjes.

Heb je veel last van rug- en nekklachten? Kijk dan eens naar onze bureaustoel voor rugklachten. Deze is speciaal ontwikkeld voor mensen met rugklachten, volledig ergonomisch en wordt ook speciaal aan de hand van jouw lichaam op maat gemaakt. Wij hebben tevens een ergonomische bureaustoel met hoofdsteun om de volledige rug en nek goed te ondersteunen. Zeker bij nekklachten is het goed om jezelf hierin te verdiepen en deze bureaustoel eventueel uit te testen tijdens een proefpassing op jouw werkplek.

Een ergonomische werkplek

Tot slot is voor een ergonomische bureaustoel niet alleen de bureaustoel zelf van belang, maar ook de inrichting van de rest van je werkplek. Een ergonomische bureaustoel is uiteraard een goede eerste stap, maar als je vervolgens gebogen zit door een te laag bureau of beeldscherm verliest het zijn effect.

Zorg er daarom voor dat je niet alleen gaat voor een ergonomische bureaustoel, maar je werkplek er ook op aanpast. Zet je bureau het liefst op ellebooghoogte of pas anders je bureaustoel zo aan dat je wel op ellebooghoogte zit. Zit je dan niet met beide voeten stevig op de grond? Dan kun je het best een voetenbankje gebruiken.

Verder is het belangrijk dat de eerste regel op je beeldscherm op ooghoogte staat. Wanneer je op een laptop werkt, kan het helpen om hem op een laptopstandaard te zetten en een aparte toetsenbord en muis aan te sluiten.

Tot slot is voor een ergonomische bureaustoel niet alleen de bureaustoel zelf van belang, maar ook de inrichting van de rest van je werkplek. Een ergonomische bureaustoel is uiteraard een goede eerste stap, maar als je vervolgens gebogen zit door een te laag bureau of beeldscherm verliest het zijn effect.

Zorg er daarom voor dat je niet alleen gaat voor een ergonomische bureaustoel, maar je werkplek er ook op aanpast. Zet je bureau het liefst op ellebooghoogte of pas anders je bureaustoel zo aan dat je wel op ellebooghoogte zit. Zit je dan niet met beide voeten stevig op de grond? Dan kun je het best een voetenbankje gebruiken.

Verder is het belangrijk dat de eerste regel op je beeldscherm op ooghoogte staat. Wanneer je op een laptop werkt, kan het helpen om hem op een laptopstandaard te zetten en een aparte toetsenbord en muis aan te sluiten.

Trots op onze klanten

Wat is een goede bureaustoel?

Een goede bureaustoel hoeft niet per definitie aan de NEN of NPR normen te voldoen. De regels voor een arbo bureaustoel leggen een mooie basis. Je weet nu namelijk precies waar je op moet letten en dat het met name erg belangrijk is dat een bureaustoel goed afstelbaar is. Alleen hoe goed een bureaustoel ook af te stellen is en al is een bureaustoel daarbij nog ergonomisch verantwoord ook, het belangrijkste is dat een bureaustoel goed aansluit bij jou. Dat je de bureaustoel zo kunt afstellen dat hij op ieder punt van jouw lichaam perfect aansluit, zodat je productief en comfortabel aan het werk kunt. Dat is de beste bureaustoel!

Fit Office: de beste arbo bureaustoel

De Fit Office bureaustoel van EMTEK Ergonomics gaat hierin net dat stapje verder. Deze bureaustoel is arbo goedgekeurd, want hij is ruim in hoogte, de zitdiepte en rugleuning verstelbaar en de armleuningen zijn zelfs 4-dimensionaal te verstellen. De bureaustoel past daarom bij maar liefst 96% van het kantoorpersoneel. De bureaustoel is niet getest op de NEN en NPR normen, maar wel op echte mensen. Zo weten we zeker dat de bureaustoelen bij de mensen passen die erop zitten en niet zijn gemaakt om aan de vereiste maten te voldoen.

Fit office

Het mooie is dat de Fit Office bureaustoel voor al het kantoorpersoneel op de werkplek wordt ingesteld. Zo sluit de bureaustoel perfect aan bij de werknemer en de werkplek. Daarnaast wordt er ook uitleg gegeven, zodat iedere medewerker zelf de bureaustoel nog bij kan stellen, indien nodig. Zo is de zithouding voor iedere werknemer zo optimaal mogelijk.

EMTEK Ergonomics richt zich niet voor niets op mensen in plaats van bureaustoelen. De Fit Office bureaustoel komt voort uit 25 jaar ervaring op het gebied van maatwerk. Er is daarin echt gekeken naar de gemiddelde persoon en hoe wij de juiste comfort en ondersteuning kunnen bieden. Wij willen mensen daadwerkelijk goed laten zitten en de zitkwaliteit op kantoor verbeteren. Door de zitkwaliteit te verbeteren, nemen lichamelijke klachten en ziekteverzuim door een verkeerd ingestelde werkplek af.

Ben je benieuwd naar de beste arbo bureaustoel, die de NEN en NPR normen overtreft? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte en proefplaatsing. De bureaustoelen kunnen dan worden uitgetest op kantoor om het verschil te ervaren. Je beslist vervolgens zelf of je de bureaustoelen wilt bestellen. Neem hier contact met ons op voor een offerte en een eventuele proefplaatsing!

Voordelen van een bureaustoel van EMTEK

Een bureaustoel vinden die voldoet aan de arboregels en deze goed afstellen naar jouw lichaam, dat kan een hele opgave zijn. Het is niet altijd even gemakkelijk om een bureaustoel te vinden die goed bij iedereen past en af te stellen is. Een bureaustoel moet het werken aangenamer maken en niet lastiger. Iets waar EMTEK Ergonomics zich al meer dan 25 jaar mee bezig houdt. Wij lossen zitproblemen met liefde op en zetten ons daarmee in om lichamelijke klachten en ziekteverzuim terug te dringen.

Een bureaustoel van EMTEK brengt dan ook verschillende voordelen met zich mee. Wij hebben een bureaustoel die voldoet aan de Arboregeling, maar gaan een flinke stap verder. Zo overtreffen onze bureaustoelen de NEN en NPR normen en zijn ze volledig gemaakt voor en door mensen. De reden dat maar liefst 96% van het kantoorpersoneel op de Fit One bureaustoel past en voor de overige 4% bedenken wij graag een oplossing met onze bureaustoel op maat!

Alle bureaustoelen zijn van hoge kwaliteit. Niet alleen is de bureaustoel gemaakt van hoogwaardig staal, maar ook van de beste stoffen om een hoge slijtvastheid te garanderen. Iedere bureaustoel wordt getest aan de hand van onze hoge kwaliteitseisen en wordt persoonlijk door ons afgeleverd. Op locatie stellen wij de bureaustoel volledig af en tussendoor kun je altijd bij ons terecht met vragen. Na 3 maanden bellen wij je zelfs persoonlijk nog even op om te kijken hoe het gaat en of de bureaustoel volledig naar wens is. Dat persoonlijke contact en het zijn van een luisterend oor is voor ons heel belangrijk, zo lossen we ieder zitprobleem op.

Een goede arbo bureaustoel kopen?

Ben je klaar om over te stappen op een goede arbo bureaustoel? Of wil je jouw werknemers voorzien van een bureaustoel die bij ze past? Neem dan contact met ons op om te bespreken waar we jou bij kunnen helpen.

Passing aanvragen