Bewegen op kantoor met lichamelijke beperking

Eerder schreven wij over 5 tips om meer te bewegen op kantoor, omdat het belangrijk is zitten met bewegen af te wisselen. Voor mensen met een lichamelijke beperking kunnen enkele van deze tips mogelijk niet uit te voeren zijn. Daarom belicht ik in dit artikel een aantal lichamelijke beperkingen en relatief eenvoudige manieren om toch aan beweging te komen op kantoor.

Bewegen op kantoor met lichamelijke beperking

Hernia in de rug

Als we een hernia patiënt voor een stoel komen inmeten krijgen we vaak van de contactpersoon te horen: “Er is niet veel aan de hand. Het is maar een herniaatje.” Het lijkt wel of zij niet beseffen welke klachten er bij een hernia komen kijken. Naast dat je pijn in de rug ervaart kan de pijn vaak namelijk uitstralen naar het achterwerk, de benen, de knieën en soms tot aan de voeten. De andere kant op is ook mogelijk, naar de schouders, nek en het hoofd. Als je daarbij ook dagelijks zittend werk verricht kunnen de klachten toenemen. Een bureaustoel die niet de juiste ondersteuning biedt in de onderrug zorgt er dan ook voor dat je compensatiegedrag gaat vertonen, waardoor je meerdere klachten kunt krijgen. Bewegen kan voor jou ook bevorderend zijn op de werkplek. Er werd voorheen gedacht dat je niet veel mocht bewegen. Tegenwoordig zijn de doktoren van mening dat beweging bevorderend is. Maak daarom bewust per uur een wandeling van een paar minuten.

Fibromyalgie

Je ziet er waarschijnlijk gezond uit. Dit zorgt ervoor dat jouw chronische pijnen vaak ontkend worden door de werkgever, bedrijfsartsen, arbo- en preventiemedewerkers en andere specialisten. Naar, maar waar. Als je een zittend beroep hebt kan je echter meer pijn ervaren door een verkeerde ondersteuning. Drukpunten, verplaatsende pijn in de gewrichten, statische werkzaamheden e.d. kunnen leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen, enzovoorts. Hierdoor kan zitten steeds moeilijker vol te houden zijn. Het kan daarom bevorderend werken om te bewegen op de werkplek. Wel bewegingen die weinig moeite kosten en weinig spierpijn opleveren, zoals bijvoorbeeld wandelen en bureaustoelyoga. Als je per dag een aantal keer wandelt komen je spieren weer even los en komt je bloedcirculatie weer op gang. Door vervolgens een aantal yoga oefeningen uit te voeren op je bureaustoel kan je ervoor zorgen dat je pijnen in ieder geval niet verergeren. Wissel deze oefeningen bewust met elkaar af om je optimale conditie op de werkplek te behouden. Meer over sporten met Fibromyalgie.

Artrose

Als je Artrose hebt ben je waarschijnlijk vaak vermoeid. Je spieren en gewrichten kunnen stijf aanvoelen en pijn doen. Zowel zitten als bewegen is moeilijker voor jou. Laat dit je echter niet demotiveren. Je hebt veel rust nodig, maar ook voor jou is het belangrijk om te bewegen. Het is goed voor je gewrichten en kraakbeen en het helpt je op gewicht te blijven. Ook neemt de pijn vaak af. Als je echter een tijd gezeten hebt en daarna weer beweegt kan het pijn doen. Dit noemt men startpijn. Houd daarom rekening met je grenzen en voorkom overbelasting. Ook voor jou kan tijdens het werk de afwisseling van wandelen en bureaustoelyoga goed uitpakken. Wandelen kost weinig moeite, maar zorgt voor je beweging. Yoga zorgt voor het rekken en strekken van je spieren, alsook de warming-up.

Bekkeninstabiliteit

Zitten kan voor jou vaak onprettig aanvoelen. Je voelt waarschijnlijk pijn in de lies en aan de buitenkant van de heupen tijdens het zitten. Voor bekkeninstabiliteit is de balans tussen inspanning en rust essentieel. Je zal dus af en toe op moeten staan om een rondje te lopen. Niettemin voel je pijn als je plotseling begint te bewegen. Dit noemt men startpijn. Houd daarom rekening met je mogelijkheden. Om de bekkeninstabiliteit te verminderen kan je ook de drie oefeningen uitproberen uit deze video. Doe dit thuis, of in een afgezonderde ruimte op kantoor.