10 aandachtspunten bij het kopen van een bureaustoel

De aankoop van een bureaustoel is een moeilijk proces. Waarschijnlijk zit je vaak en lang op de stoel. Daarom zou je moeten zoeken naar een kwalitatieve stoel die je lichaam goed ondersteund. De meeste mensen weten echter niet waar ze op moeten letten en kijken naar het uiterlijk en volgen de trends. De belangrijkste functie van een bureaustoel is om jou goed te ondersteunen. Dus waar houd je rekening mee? Wat zijn belangrijke eisen waaraan een goede bureaustoel moet voldoen? Dat lees je in dit blog.

Het belang van de juiste focus

Bouwmarkten, groothandelaars, Ikea’s en natuurlijk bij leveranciers van kantoormeubilair zelf, overal kun je bureaustoelen kopen. Naast fysiek winkelen is tegenwoordig via het internet bestellen ook een optie. Vele webshops, groot en klein, bieden bureaustoelen aan. Bij een aankoop focus je waarschijnlijk op prijs, trends en uiterlijk. Binnen een jaar gaat de stoel kapot en wat blijkt: een slechte kwaliteit. Om jou te helpen bij de zoektocht heb ik een lijstje gemaakt met tien eisen voor een goede bureaustoel. Want zeg nou zelf: je koopt toch geen bureaustoel om die na een jaar al te vervangen?

De normen: NEN-EN 1335 & NPR 1813

De NEN-EN 1335-1 is de Europese norm voor bureaustoelen. De standaard bepalingen voor bureaustoelen staan erin verwerkt. Zo staat in de norm beschreven hoe een bureaustoel moet zijn opgebouwd. Denk daarbij aan een kruisvoet met vijf wielen, een stevige gasveer, een zitvlak, een rugleuning en armsteunen. Verder beschrijft de norm wat de maatvoering en instelbaarheid van bureaustoelen moet zijn. Dit zijn geen maten uit de kantoorpraktijk, maar bepaald aan de hand van DINED waarden.

De NPR 1813 is de Nederlandse Praktijkrichtlijn met een uitgebreidere maatvoering en instelbaarheid van de bureaustoel. Men beweert dat 95% van de Nederlandse beroepsbevolking goed kan zitten op een stoel die aan deze richtlijn voldoet. Dit is echter een theoretische bepaling. Met onze Fit Office bureaustoel, die de normen ruimschoots overtreft, ervaren wij in de praktijk dat 96% van het Nederlandse kantoorpersoneel er goed op past.

Wees bewust van de normen, maar gebruik het niet als wetmatigheid. Let op de onderstaande aandachtspunten om een bureaustoel aan te schaffen. Zo zorg je ervoor dat je goed zit.

10 aandachtspunten bij het kopen van een bureaustoel

Deel 1: Onderdelen en kwaliteit

1. De basisonderdelen van een stoel
Als je de intentie hebt om een bureaustoel te kopen oriënteer je dan in ieder geval op een stoel die compleet is. Dit klinkt misschien gek, maar er worden steeds meer trendy bureaustoelen verkocht waarbij uiterlijk belangrijker is dan functionaliteit. Het is voor jou belangrijk om op de functionaliteit te richten. Kies voor een bureaustoel met een vijfpotige kruisvoet met wielen, een gasveer, een zitvlak, een rugleuning en twee armsteunen.
2. Een kantoorstoel met vervangbare onderdelen
Een stoel die weggegooid wordt als alleen een armleuning stuk is zonde. Het is niet alleen zonde omdat de kantoorstoel verder nog goed is, maar het kost ook extra geld om de stoel te vervangen. Vraag bij de aankoop of het mogelijk is dat onderdelen vervangen worden. Het vervangen van onderdelen is een stuk goedkoper, je bespaart een hoop kosten en het is beter voor het milieu.
3. Goede bouwkwaliteit
Kwaliteit is een ondergeschoven kindje, omdat de prijs vaak zwaarder meetelt bij het aankoopproces. Ook voor bureaustoelen geldt: goedkoop is duurkoop. Zo zal een goedkope bureaustoel veel sneller kapot gaan. Beoordeel de stoel: voelt het stevig aan? Is het mechaniek van staal of kunststof? Vanzelfsprekend gaat een stoel van staal langer mee. Zeker wanneer iemand 90 kilo of meer weegt wordt de piekbelasting tijdens het opstaan en zitten enorm, aangezien deze drie tot vier keer het lichaamsgewicht is. Een stoel gemaakt van staal kan deze krachten beter weerstaan en gaat veel langer mee.
4. Goede kwaliteit stof en bekleding
Kijk voor de kwaliteit van de bekleding naar het aantal toeren van de Martindale test. Als de bekleding van de stoel is getest op 100.000 toeren Martindale weet je dat de stof lang mee gaat. Ook is het goed om de kwaliteit van het schuim te weten. Dat voorkomt dat je binnen een aantal jaar op een houten plank zit.

Deel 2: Instellingen en vorm

5. Rugleuning heeft een S vorm
De meeste rugleuningen volgen de ruggenwervel niet doordat ze van de bovenrug en schouders afbuigen. Als een rugleuning de ruggenwervel wel volgt heeft deze een S vorm. Hierbij is het belangrijk dat je de bolling van de rugleuning precies in het lumbale (holle) gedeelte van je rug instelt. Zo voorkom je klachten aan rug, schouders en nek.
6. Versteltraject lendensteun
De holling in de onderrug dient ondersteuning te krijgen van de bolling in de rugleuning. Bij bureaustoelen die voldoen aan de NPR 1813 is het versteltraject (van die bolling) 170-230mm, oftewel zes centimeter. Prima voor iemand met gemiddelde lengtes en verhoudingen, maar minder handig voor een klein of groot iemand. Daarom is het motto voor de rugleuning: des te groter het versteltraject, des te groter de kans dat deze past. (De Fit Office heeft bijvoorbeeld een versteltraject van 18 cm.)
7. Verstelbaarheid van armsteunen
Dat armsteunen de armen moeten ondersteunen spreekt voor zich. Toch gebeurt dat niet altijd. Het is belangrijk om de armsteunen te ervaren. Beoordeel of (1) de schouders en nek worden ontlast, (2) de armleuningen de schouders niet omhoog duwen. Verder moeten (3) de ellebogen recht onder de schouders op de armsteunen rusten. Als je merkt dat aan deze drie punten is voldaan, dan heb je een bureaustoel met goede armsteunen gevonden. Voor vrouwen zijn de armsteunen vaak te breed, waardoor ze onbruikbaar zijn.
8. Zo groot mogelijk versteltraject van de overige onderdelen
Ieder mens heeft verschillende maten en verschillende verhoudingen. Een bureaustoel kan daar zo goed mogelijk aan tegemoet komen door een hoge mate van verstelbaarheid in de verschillende onderdelen te verwerken. Let daarom op het versteltraject van de zithoogte en zitdiepte. De rugleuning en hoogte-/breedteverstelling van de armleuningen heb je bij de vorige punten al beoordeeld. Des te groter de verstelbaarheid, des te groter de kans dat jij er goed op past.

Deel 3: Harmonie tussen mens en bureaustoel

9. Test de stoel
Je komt er pas achter of een bureaustoel aan jouw eisen voldoet door hem te testen. Maak gebruik van een testperiode. Zeker wanneer het gaat om een grote hoeveelheid nieuwe bureaustoelen. Ervaar de stoel op de eerste 8 punten. Wat je leest of ziet kan namelijk erg verschillen met wat je werkelijk ervaart.
​10. De stoel moet je dus écht passen
Ieder mens is uniek. We hebben allemaal verschillende lichamelijke maten, verhoudingen en specificaties. Daarom kan het voorkomen dat een stoel je niet past. Bijvoorbeeld: Als de zitting te lang is wordt je gedwongen om op de punt te zitten. Als de rugleuning niet hoog genoeg ingesteld kan worden drukt de rugleuning tegen het bekken, waardoor je onderuitzakt of op de punt gaat zitten. Als de armleuningen niet goed ingesteld kunnen worden zijn ze onbruikbaar. Kortom: Als een stoel jou niet past is deze niet geschikt voor je.

Download ons handboek

Zitproblemen ontstaan vaak door standaard bureaustoelen die het lichaam niet goed ondersteunen. Bij aanschaf van deze stoelen baseren bedrijven zich meestal op bureaustoelnormen, ontwerp, trends en prijsstelling. Uit onze ervaring blijkt dat zij kennis missen over zitproblematiek.

Harmonie tussen mens en bureaustoel helpt je met deze onderwerpen.

Handboek aanvragen
Trots op onze klanten