Bureaustoel voor goede ergonomie: waar moet je op letten?

Een ergonomische bureaustoel kun je volledig afstellen op jouw lichaam. Echter geven deze stoelen vaak alsnog steun op de verkeerde plek. Dus als je een bureaustoel voor goede ergonomie uit wilt kiezen, waar moet je dan op letten? We leggen het je graag uit.

Wat is een bureaustoel voor goede ergonomie?

​Een bureaustoel voor goede ergonomie is een stoel die je volledig kunt afstellen op jouw lichaam en zithouding en die daar bovendien ook volledig bij aansluit. Zo krijg je steun op de plekken waar dat nodig is, maar kun je ook goed zitten met beide benen op de grond. 
Ondanks dat ergonomische bureaustoelen verstelbaar zijn, geven ze vaak niet de juiste steun op de juiste plaatsen, bieden ze weinig comfort én volgen ze vaak niet de welving van het menselijk lichaam. Dit komt doordat ze gemaakt worden aan de hand van normen. Deze normen houden geen rekening met de persoon die erop komt zitten, maar met de afmetingen en kwaliteitseisen die door de commissie bepaald zijn. Zodoende krijgen mensen er vaak last van.

Een goede bureaustoel past zich aan jou aan en niet andersom. De onderdelen dienen goed in te stellen zijn, maar het belangrijkste punt is dat deze jouw natuurlijke zitbehoefte op de juiste manier ondersteunt. Als jouw lichaam van nature iets verder achterover zit dient de stoel dit te kunnen faciliteren, maar wel met een goed ondersteunde onderrug. Zo geldt dat voor alle verschillende zithoudingen.

Welke voordelen heeft een goede ergonomische bureaustoel?

Dat de term “ergonomische bureaustoel” veel kanttekeningen heeft is wel duidelijk. Elke fabrikant roept te pas en te onpas dat ze ergonomische bureaustoelen maken. Daarom staan we er vaak van te kijken dat stoelen het menselijk lichaam zo slecht ondersteunen, terwijl dat wel hun taak is. Een echte goede ergonomische bureaustoel biedt als voordelen dat het jouw lichaam goed ondersteunt, op de plaatsen waar jij dat nodig hebt.
Een werkelijk goede ergonomische bureaustoel vermindert je zitproblemen en daardoor zit je een stuk comfortabeler. Dit is niet alleen fijn voor het lichaam, maar ook voor de geest. Door in de juiste houding te zitten ben je een stuk productiever en kun je je beter focussen op je werk. Je wordt niet afgeleid door je zitpijn, maar kunt je aandacht volledig richten op datgene waar je mee bezig bent.

Hoe stel je jouw bureaustoel goed af op je lichaam?

Als je een comfortabele bureaustoel hebt, dan begin je met het instellen van de zithoogte. Je zithoogte kan verschillen als je wisselt van schoen, dus controleer dagelijks of deze juist is ingesteld. Je hoort met beide voeten plat op de grond te zitten en je knieën zijn hierbij lager dan je heupen. Vervolgens kijk je naar de zitruimte. Je kunt de zitruimte naar voren schuiven, zodat je knieholtes niet tegen de stoel schuren, maar er ook niet te veel ruimte is.

Je rugleuning is de volgende stap. Zet deze ongeveer tussen de 90 en 110 graden en zorg dat hij jouw hele rug ondersteund. Je onderrug kun je eventueel nog ondersteunen met een lumbaalsteun. Een lumbaalsteun zorgt voor extra ondersteuning in de lage rug en voorkomt kantelen van het bekken. Zit niet te rechtop met te veel inspanning, want dit zorgt er juist voor dat je sneller vermoeid bent.

Tot slot stel je je armleuningen in. Deze zijn enorm belangrijk als je last hebt van pijn bij de nek en schouders. Laat je armen rusten en plaats de armleuningen ter hoogte van je ellebogen. Op deze manier laat je je schouders rusten en zul je minder pijn ervaren. Je bureau kun je, indien dat mogelijk is, op dezelfde hoogte afstellen.

Trots op onze klanten