Wat is een ergonomische werkhouding?

Een ergonomische werkhouding is een comfortabele werkhouding, waardoor je zonder lichamelijke en mentale klachten kunt werken. Je optimaliseert in feite je werkhouding, door je werkplek, een goede bureaustoel en je zithouding, om minder last te krijgen van pijn bij het zitten en concentratieproblemen.

Wil je een bureaustoel die het gemakkelijk maakt om ergonomisch te zitten? Ga dan voor een bureaustoel op maat. Klik hier voor meer informatie.

Het is belangrijk om te weten dat ergonomie natuurlijk niet alles is. Zo wil het niet zeggen dat iedere bureaustoel met het kenmerk ergonomie past bij jouw lichaam, maar zijn er ook nog andere dingen die kunnen helpen naar minder lichamelijke en mentale klachten op het werk. Ergonomie is namelijk in het leven geroepen om een veilige en gezonde werkplek te bieden, maar daarnaast zijn er ook dingen die de werkgever en werknemer zelf in de hand hebben.

Kijk daarom altijd zelf naar wat een bureaustoel voor je doet, maar neem ook regelmatig pauze, wissel werkzaamheden af en werk aan een goede lichamelijke conditie met onder andere oefeningen om je rug, nek en schouders te ontspannen. Als werkgever is het belangrijk om je team hierin te ondersteunen om zo het ziekteverzuim terug te dringen en te voorkomen.

Wat is ergonomisch zitten?

​In een ergonomische bureaustoel die bij je lichaam past en op de juiste manier staat ingesteld, is het aannemen van een goede zithouding heel eenvoudig. Je lichaam volgt dan namelijk de lijnen van de stoel, waardoor hij op alle plekken, waar nodig, wordt ondersteund. Wanneer je in een bureaustoel een ergonomische werkhouding aanneemt, dan ziet dat er als volgt uit;

1. Je zit stevig met beide benen op de grond

Wanneer je jouw bureaustoel gaat instellen, dan begin je altijd met het instellen van de hoogte van je bureaustoel. Je hoort altijd met beide benen stevig op de grond te zitten en je knieën zijn hierbij lager dan je heupen. Dit zorgt ervoor dat je benen de rest van je lichaam goed kunnen ondersteunen.

Kom je in jouw bureaustoel niet met beide voeten volledig op de grond? Dan is het belangrijk dat je de steun ergens anders vandaan haalt. Het kan bijvoorbeeld helpen om de zitruimte te verkleinen als dit mogelijk is. De zitruimte mag namelijk zo ingesteld staan dat, wanneer je tegen de rugleuning aan zit, er een vuist tussen je knie en het zitvlak past. Kom je dan alsnog niet bij de grond of is het instellen van de zitdiepte niet mogelijk? Dan kun je gebruik maken van een voetensteun of -bankje.

2. Een rugleuning tussen de 90 en 110 graden

Een ander heel belangrijk onderdeel van je bureaustoel is je rugleuning. Je hoort gemakkelijk tegen de rugleuning aan te leunen, zonder dat je geforceerd rechtop moet zitten. Wanneer je namelijk te geforceerd rechtop gaat zitten, zorg je ervoor dat je sneller vermoeid bent en dit haalt je sneller uit je concentratie. Rechtop zitten moet dus vanzelf gaan.

Je zorgt er onder andere voor dat dit gemakkelijker gaat door je rugleuning in te stellen op 90 tot 110 graden. In sommige gevallen kun je ook je rug nog ondersteunen met een lumbaalsteun of door de lumbaalsteun beter af te stellen. Deze zorgt voor extra ondersteuning in de onderrug door de holte in je onderrug op te vullen. Meestal bevindt de lumbaalsteun zich net boven je broeksriem. Door de lumbaalsteun te gebruiken, kantelen je bekken naar voren, waardoor je eveneens beter rechtop zit.

3. Je maakt gebruik van de armleuningen

Tot slot stel je de armleuningen in. Hoewel dit misschien niet heel belangrijk lijkt in de termen van ergonomisch zitten, is dit één van de belangrijkste onderdelen om pijn in je nek en schouders te voorkomen en te verminderen. Heb je hier dus vaak last van, dan is het verstandig om je armleuningen beter in te stellen of meer te gaan gebruiken.

Om je armleuningen in te stellen laat je jouw armen rusten langs je lichaam. Plaats de armleuningen nu op de hoogte van je ellebogen. Zo zit je minder gespannen. Indien het mogelijk is, stel je ook de breedte naar binnen of buiten af, zodat ze bij je ellebogen uitkomen.

Hoe je de diepte instelt en de armleuningen draait, is afhankelijk van je werkzaamheden. De diepte kan worden gebruikt om je armleuningen aan te laten sluiten aan je bureau. De armleuningen draaien doe je om je armen beter te ondersteunen, wanneer je bijvoorbeeld typt of juist veel met de muis werkt.
Ergonomisch zitten aan een bureau

Als je bezig bent met ergonomisch zitten, dan ben je vaak aan het werk aan een bureau en zit je achter je pc. Hoewel je zithouding in je bureaustoel heel belangrijk is, zijn ook de manier waarop je bureau en de computer staan in gesteld van invloed. Hoe kun je jouw bureau en computer het beste instellen om je zithouding nog verder te verbeteren?

Ergonomisch zitten aan een bureau

Het instellen van je bureau

Niet ieder bureau kan ingesteld worden, maar toch is het een belangrijk onderdeel van een ergonomische zithouding. Je zit namelijk het beste als je armsteunen net zo hoog zijn als je bureau. Zo voorkom je dat je armen alsnog meer op je bureau liggen die een stuk hoger is, waardoor je mogelijk meer last krijgt van je nek en je schouders.

Mocht je jouw bureau kunnen afstellen qua hoogte, zet hem dan ongeveer gelijk met je armleuningen en eventueel net iets lager. Kun je jouw bureau niet instellen? Dan kun je het beste jouw bureaustoel hoger of lager zetten, zodat je bureaublad alsnog gelijk is aan je armleuningen. Kom je dan niet meer met je voeten bij de grond? Dan kun je het beste gaan voor een voetensteun of -bankje.

Tips om ergonomisch te zitten achter je pc

Als je bureau en je bureaustoel goed staan ingesteld, dan is het belangrijk om te kijken naar hoe je jouw bureau het beste kunt indelen om ergonomisch te zitten achter je pc. Je begint door het beeldscherm recht voor je te zetten, meestal is dit in het midden van het bureau. Zo voorkom je dat je in een gedraaide houding naar je computer toe zit en je jouw rug verkeerd belast.

Wanneer je beeldscherm goed in het midden staat, kijk je naar de hoogte. Het belangrijkste is dat de eerste regel van een document ongeveer op ooghoogte staat. Je kunt dit bereiken door je beeldscherm hoger in te stellen of gebruik te maken van een standaard als je een laptop gebruikt. Afhankelijk van hoe groot je beeldscherm is bepaal je de afstand, maar voor de meeste beeldschermen geldt dat je het beeldscherm net moet kunnen aanraken als je zit.

Tot slot is het belangrijk om te kijken naar je muis en toetsenbord. Ook als je werkt op een laptop zijn een losse muis en toetsenbord aan te raden als je ergonomisch wilt zitten. Het is belangrijk dat je armen op de armsteunen kunnen rusten als je gebruik maakt van het toetsenbord en de muis. Leg ze dus dichtbij genoeg en ongeveer op 15 centimeter afstand vanaf de rand van het bureau.

Wat zijn de voordelen van ergonomisch zitten?

Je weet misschien wel dat het belangrijk is om ergonomisch te zitten, maar vraagt je misschien af waarom? Er zitten veel voordelen aan ergonomisch werken, niet alleen voor je lichaam, maar ook mentaal. Daarom zetten we de voordelen van ergonomisch zitten hier op een rij.

1. Minder pijn bij zitten
Ervaar je op dit moment pijn bij het zitten? Heb je bijvoorbeeld lichamelijke klachten, zoals rug- of nekpijn? Dan kan ergonomisch zitten, bijvoorbeeld met een ergonomische bureaustoel voor thuis, een uitkomst zijn. Door namelijk een goede zithouding aan te nemen ga je jouw lichaam ondersteunen, in plaats van tegenwerken. Zitten is niet slecht, maar wel als je het verkeerd doet. Het is daarom heel belangrijk om een bureaustoel aan te schaffen die voor je werkt en niet tegen je.

Met een bureaustoel op maat heb je altijd een bureaustoel die bij past. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem hier contact met ons op voor een vrijblijvende passing!

2. Je voorkomt lichamelijke klachten

Wanneer je op dit moment nog geen lichamelijke klachten ervaart, dan kan het alsnog goed zijn om te investeren in een ergonomische werkplek. Het is namelijk niet zo dat wanneer je nu geen klachten hebt, dat je dit in de toekomst niet gaat ervaren. Heb je een werkplek die wel aan alle eisen voldoet en een bureaustoel die bij jouw lichaam past, dan is er niets aan de hand. Maar merk je toch dat je op bepaalde punten (van je lichaam) ondersteuning mist? Dan is het goed om toch eens te gaan oriënteren voor een nieuwe bureaustoel of je werkplek beter in te stellen.

3. Minder ziekteverzuim

Dit derde punt is zowel voor de werkgever als werknemer interessant. Door een werkplek zo goed mogelijk in te richten, kun je ziekteverzuim terugdringen en voorkomen. Dit doe je bijvoorbeeld door een ruimte te voorzien van voldoende daglicht, frisse lucht, goede werkplekken met de mogelijkheid om af te wisselen en een ergonomische bureaustoel, zoals de Fit Office bureaustoel van EMTEK. De Fit Office bureaustoel sluit aan bij 96% van het personeel en wanneer het personeel goed zit, kan de werkplek in ieder geval geen oorzaak meer zijn van fysieke klachten.

4. Meer concentratie en productiviteit

Een ander voordeel is dat beter zitten ook meer concentratie en productiviteit oplevert. Zo kan het heel erg afleiden als je niet lekker zit. Je gaat namelijk continu je houding veranderen en tussendoor even opstaan. Iedere keer wanneer je door hebt dat je niet lekker zit, ben je eigenlijk al weer afgeleid van je werk. Niet ideaal!

Met een goede werkplek die bij jou en jouw lichaam past heb je daar geen last meer van. Je zit namelijk comfortabeler en hoeft je houding enkel nog te corrigeren, de stoel helpt je met de rest. Dat zorgt niet alleen voor meer concentratie en productiviteit, maar maakt je werk ook een stuk leuker!

De ergonomische bureaustoel voor thuis of op het werk

Een ergonomische bureaustoel is een goede eerste stap naar ergonomisch zitten. De rest eromheen kun je gemakkelijk aanpassen, bijvoorbeeld door je bureaustoel aan te passen naar je de hoogte van je bureau. Een goede ergonomische bureaustoel gaat net dat stapje verder dan de standaard richtlijnen. Zo wordt de Fit Office bureaustoel van EMTEK Ergonomics niet getest op de richtlijnen, maar met mensen en onze ervaring met zitklachten.

De Fit Office bureaustoel komt namelijk voort uit onze 20 jaar ervaring met maatwerk bureaustoelen. Een goede bureaustoel voor mensen die geen specifieke zitklachten hebben, maar wel goed willen zitten. Deze bureaustoel past namelijk bij 96% van de vakmensen, wat meer is dan de standaard ergonomische bureaustoel.

Ben je op zoek naar een goede ergonomische bureaustoel voor thuis of voor op het werk? Dan kun je kijken of de Fit Office bureaustoel bij jou of je werknemers past. Wij komen vrijblijvend langs voor een passing en om de bureaustoel af te stellen, zodat je zeker weet dat hij aansluit. Plan hier een afspraak in.

Bureaustoel voor lichamelijke klachten

Het kan zijn dat jij of je werknemer behoefte heeft aan een andere bureaustoel vanwege lichamelijke klachten. Wanneer je namelijk kampt met rugklachten, heupklachten of een bepaalde ziekte, waardoor langdurig zitten niet gemakkelijk is, dan heb je baat bij een op maat gemaakte bureaustoel met extra ondersteuning.

EMTEK Ergonomics vindt het belangrijk dat iedereen goed kan zitten en het liefst geheel pijnvrij. Zitten hoort de pijn namelijk niet te verergeren, maar juist te verzachten, zodat je rustig kunt werken. Daarom hebben wij bureaustoelen op maat voor verschillende specifieke lichamelijke klachten: de bureaustoel voor rugklachten, voor heupklachten en bij een verminderde mobiliteit. Deze bureaustoelen worden stuk voor stuk precies op maat gemaakt, waarbij er ook wordt gekeken naar hoe we het lichaam volledig kunnen ondersteunen.

Bureaustoel voor lange, kleine of zware mensen

Een andere reden waarom een bureaustoel niet past bij jou of een werknemer is doordat een bureaustoel te klein of te groot is. Een bureaustoel wordt volgens de Nederlandse richtlijn gemaakt met de gemiddelde maten van de Nederlander. Niet erg handig, wanneer je langer, kleiner of zwaarder bent dan gemiddeld.

Gelukkig hebben wij daar een oplossing voor! We hebben namelijk niet alleen bureaustoelen bij bepaalde lichamelijke klachten, maar ook voor lange mensen vanaf 1 meter 90, kleine mensen onder de 1 meter 55 en zware mensen. Deze bureaustoelen worden eveneens op maat gemaakt. Volledig aan de hand van het lichaam, zodat ze altijd goed aansluiten bij jou.

 

Vrijblijvend een offerte aanvragen

Benieuwd welke bureaustoel het beste bij jou of jouw werknemers past? Wij komen graag langs op jouw werkplek om te bekijken hoe we jou of jouw werknemers ergonomisch kunnen laten zitten. Wij bespreken altijd van tevoren de specifieke wensen en zitklachten die je op dit moment ervaart. Zo kunnen we samen bekijken welke bureaustoel het best aansluit bij jouw zitprobleem. Met ons brede assortiment in bureaustoelen voor verschillende lichamelijke klachten, lichaamsformaten en zelfs bureaustoelen voor speciale werkplekken, zit er altijd wel een bureaustoel tussen die aansluit bij jou en jouw werkzaamheden. Zo hebben wij bijvoorbeeld ook een speciale hoge bureaustoel voor bijvoorbeeld een staande werkplek of een werkplek aan een receptie.

Wanneer we weten welke soort bureaustoel het beste aansluit, komen we bij je langs voor een vrijblijvende passing. Hier is er de mogelijkheid om de bureaustoel(en) uit te testen. Wij kijken uiteraard met je mee of wij de bureaustoel(en) vinden passen bij jou en de werkplek, maar meten ook het één en ander op voor de aanpassingen. Aan de hand hiervan stellen we de vrijblijvende offerte op, waarna je kunt bepalen of je de stoel(en) gaat bestellen of niet. Dit is geheel aan jou!

Fit office

Meer informatie

Stoel voor zware mensen

Meer informatie

Stoel voor heupklachten

Meer informatie
Trots op onze klanten