Cee Visser

Cee's ervaring

"Daar zat ik dan, al jaren op een 'aangepaste' stoel omdat ik niet op een standaard stoel kon zitten, want die zijn te smal. Doordat ik lymf- en lipoedeem heb, ben ik aangewezen op zittend werk, ik kan niet lang staan, dus een goede stoel is dan wel fijn.''

Het verhaal van Cee

Ik dacht dat mijn oude stoel redelijk oké was, tot mij het tegendeel werd bewezen. Door het vele gebruik en het regelmatig verzitten kwam er een zijwaartse beweging in de stoel.

Op welke stoel zit Cee?

Cee vertelt

Vorig jaar nam ik deel aan de workshop ‘Zitten met lipoedeem’ op de 5e Nederlandse Lipoedeemdag. Zitspecialist Mimi Lodewijks van EMTEK Ergonomics gaf deze workshop. Van haar presentatie viel mijn mond steeds verder open. Zij vertelde dingen waar ik mij geheel niet bewust van was, maar die allemaal op mij van toepassing waren. Deze presentatie opende mijn ogen. Mimi legde tot in details uit waarom mijn lichaam aan het eind van de dag zo vermoeid was. Waarom ik dagelijks last had van mijn onderrug en waarom opstaan zo’n strijd was. Wat bleek: mijn aangepaste stoel was helemaal niet aangepast, maar bleek gewoon een standaard stoel te zijn.

Ik dacht dat mijn oude stoel redelijk oké was, tot mij het tegendeel werd bewezen. Door het vele gebruik en het regelmatig verzitten kwam er een zijwaartse beweging in de stoel. Ook kon deze niet zorgen voor de nodige ondersteuning in de onderrug, daarom gebruikte ik een kussentje om daar toch iets aan te doen. Bovendien had ik een voetenbank nodig om op te staan uit de stoel. Ik maakte allemaal kleine aanpassingen op een aangepaste stoel om deze voor mijn situatie geschikt te maken. De aangepaste stoel was dus helemaal niet aangepast voor mijn situatie.

Na de workshop heeft Mimi enorm de tijd genomen voor een uitgebreide zitanalyse. Ik mocht zitten op een stoel die voor mensen met lipoedeem wordt gebruikt als test. Enige tijd later kwam ik bij EMTEK langs om de bureaustoel tot in de details aan te laten sluiten op mijn lichaam. Op basis van wat zij tijdens de Lipoedeemdag had gezien, had zij nagenoeg de perfecte stoel nagebouwd. Duidelijk het oog van de meester. Ik nam plaats op de stoel en hij zat direct als gegoten. De stoel bood op alle vlakken ondersteuning, hij knelde niet bij de knieholten en er was ruimte bij mijn heupen en dat terwijl mijn armen alsnog worden ondersteund.

Nu ik wist hoe én waarmee ik mijn zitklachten kon aanpakken, wilde ik alles op alles zetten om dat voor elkaar te krijgen. Gelukkig hecht mijn werkgever (Gemeente Den Haag) veel waarde aan de vitaliteit van hun medewerkers en waren zij erg behulpzaam in mijn situatie. Zij hebben mijn aanvraag voor de bureaustoel goedgekeurd. Dankzij mijn werkgever zit ik nu iedere dag goed en heb ik geen ‘zitklachten’ meer waardoor ik niet meer lichamelijk moe naar huis ga.”

Mimi van Emtek voegt toe

''Cee heeft een andere lichaamsbouw dan gemiddeld, net als eigenlijk iedereen die lipoedeem heeft. Standaard bureaustoelen sluiten niet aan en daarom ontbreekt de juiste ondersteuning, vooral in de onderrug. Veel vrouwen (zoals Cee) proberen dit op te lossen door een kussentje in de onderrug te leggen. Dit scheelt, maar de rugleuning drukt nog steeds tegen het achterwerk. Daarom gaan veel vrouwen op het puntje van de stoel zitten. Ook zijn voor veel vrouwen de armleuningen niet goed instelbaar, omdat ze niet hoog genoeg kunnen, te ver naar achteren of naar buiten staan."

Bekijk onze stoelen