Tilly Smidt

Autoriteit op het gebied van Lipoedeem

"Vroeger werkte ik in de zorg. Vanwege mijn lichamelijke problemen ben ik op kantoor gaan werken. Het zitten werd een steeds groter probleem door mijn ziekte lipoedeem, waarbij een stoornis in de aanmaak van vetcellen optreedt. Gangbare bureaustoelen zijn niet berekend op bijzondere vormen en gewichten. Gevolg was dat ik steeds meer last kreeg van vochtophoping in mijn benen, krampen en rugpijn."

Het verhaal van Tilly

"Met de site www.tillysmidt.nl geef ik wereldwijd bekendheid aan mijn ziekte Lipoedeem. Ik raad iedereen met zitklachten een EMTEK stoel aan. Dit maakt je leven een stuk aangenamer."

Op welke stoel zit Tilly?

Tilly vertelt

Vroeger werkte ik in de zorg. Vanwege mijn lichamelijke problemen ben ik op kantoor gaan werken. Het zitten werd een steeds groter probleem door mijn ziekte lipoedeem, waarbij een stoornis in de aanmaak van vetcellen optreedt. Gangbare bureaustoelen zijn niet berekend op bijzondere vormen en gewichten. Gevolg was dat ik steeds meer last kreeg van vochtophoping in mijn benen, krampen en rugpijn.

Een collega zag dat ik hoogst ongemakkelijk zat en stimuleerde mij om vooral een andere bureaustoel te vragen bij mijn baas. Jaren daarvoor had ik al eens een folder van EMTEK meegenomen op de Supportbeurs in Utrecht.

Contact was snel gelegd en in no-time had ik een afspraak met ze gemaakt. Bij me thuis werd er door EMTEK geïnventariseerd wat de zitproblemen waren. Er werd een lijstje gemaakt met eisen waar de stoel aan moest voldoen, wilde ik goed, veilig, ergonomisch en zoveel mogelijk klachtvrij kunnen zitten. Hierbij werd niet alleen gekeken naar feitelijke aspecten, zoals bijvoorbeeld mijn lengte, gewicht, omvang, benodigde steun voor de rug en zorgen dat de benen niet worden afgeklemd op de stoel. Ook was er aandacht voor de situatie op het werk, zoals vragen over voldoende steun voor mijn armen en de tafelhoogte. In mijn geval stond de tafel te hoog. Ook mijn benen en voeten kregen de nodige aandacht.

Een paar weken later al kwamen ze bij me thuis met de stoel en werd er nogmaals bekeken of alle aanpassingen goed bij mijn lichaam pasten. Niet lang daarna had ik mijn eigen op maat gemaakte stoel. Door mijn collega’s is deze al gauw gedoopt tot “Troon van Tilly”. Ik zit er dan ook op als een koningin. Ik wil mijn stoel nooit meer kwijt. Ik raad dan ook iedereen met zitklachten altijd aan om bij hun baas te vragen om een op maat gemaakte EMTEK stoel. Dit maakt je leven en werk een stuk aangenamer.

Mimi van Emtek voegt toe

“Lipoedeem doet zich ruwweg voor vanaf de navel naar beneden: een slank bovenlijf en een breed onderlijf. Hierdoor zijn niet alleen de gangbare armleuningen onbruikbaar, maar ook het opstaan geeft problemen. Door de ophoping van vet en vocht hebben mensen met Lipoedeem snel pijn aan, onder andere, het zitvlak. Met een speciale schuimmix komen we tegemoet aan de beleving van hardheid. We stemmen dit nauwkeurig af tot het prettig voelt. Tevens hanteren we voor de zitting een andere hellingshoek, wat het opstaan makkelijker maakt.”

Download ons handboek

Zitproblemen ontstaan vaak door standaard bureaustoelen die het lichaam niet goed ondersteunen. Bij aanschaf van deze stoelen baseren bedrijven zich meestal op bureaustoelnormen, ontwerp, trends en prijsstelling. Uit onze ervaring blijkt dat zij kennis missen over zitproblematiek.

Harmonie tussen mens en bureaustoel helpt je met deze onderwerpen.

Download ons handboek!