Maak zitten aangenamer voor een collega met fibromyalgie

Langdurig zittend werken met fibromyalgie kan lastig zijn. Onjuiste ondersteuning van bureaustoelen verergeren klachten van fibromyalgie zoals: spierstijfheid en –pijn, concentratieproblemen, hoofdpijn en vermoeidheid. Desondanks zijn er oplossingen voor collega’s met fibromyalgie om klachten bij zittend werk te verminderen. Wil je weten hoe? Ben jij verantwoordelijk voor preventie en de zitkwaliteit van je collega’s? Lees dan verder.

 

 

Wat is fibromyalgie en wat zijn de klachten?

Fibromyalgie is een vorm van reuma. Anders bij deze vorm van reuma is dat niet de gewrichten, maar de spieren en het bindweefsel (de weke delen van het lichaam) klachten geven. Deze klachten zijn onder andere chronische spierstijfheid en –pijn, vermoeidheid, slaapstoornissen, hoofdpijnen,  depressies en concentratiestoornissen. In totaal krijgt ongeveer 2% van de volwassenen, voornamelijk vrouwen, tussen 20 en 60 jaar last van fibromyalgie.

Lang staand werken is voor je collega met fibromyalgie zwaar, omdat de spieren extra zwaar worden belast. Dit heeft als gevolg dat na het werk veel tijd nodig is om te herstellen. Het is daarom aan te raden om zittend werk mogelijk te maken. Hierdoor worden spieren minder belast, mits er wordt gezorgd voor een goede ondersteuning in de bureaustoel. In dit blog focus ik op de zitklachten van fibromyalgie patiënten en mogelijke oplossingen voor klachten.

Hoe herken ik fibromyalgie bij mijn collega?

Wellicht heeft een collega dit zelf een keer genoemd omdat het door een dokter of huisarts is vastgesteld. Echter komt het ook voor dat er geen naam aan de klachten is gehangen. Over het algemeen wordt vastgesteld dat iemand fibromyalgie heeft wanneer er een aantal pijnpunten (tenderpoints) in het lichaam zijn die pijn veroorzaken. Als bij het aanraken van 11 van deze 18 pijnpunten pijn optreedt kan iemand fibromyalgie hebben. De dokter of huisarts kan bevestiging geven of het inderdaad om fibromyalgie gaat.

Waardoor ontstaan zitproblemen?

Een collega met fibromyalgie kan last krijgen van spierstijfheid en –pijn door lang zittend (in dezelfde houding) te werken en/of doordat de bureaustoel onvoldoende ondersteuning biedt. Bij veel bureaustoelen is de verstelbaarheid van de zithoogte, rug- en armleuningen beperkt, waardoor ondersteuning ontbreekt. Het zitoppervlak van de bureaustoel is daarnaast vaak ‘te hard’ voor iemand met pijn in bindweefsel en spieren, daardoor ontstaan klachten.

Hoe maak ik zitten voor een collega met fibromyalgie aangenamer?

Om zittend werken aangenamer te maken is het belangrijk om de juiste ondersteuning te bieden met een bureaustoel en de lange zitsessie te doorbreken.

1. Zorg voor een bureaustoel met een goede ondersteuning
Een goede bureaustoel is de basis van een goede werkplek en kan zorgen voor een vermindering van de eerder genoemde klachten bij je collega met fibromyalgie. De vraag voor jou is vooral: ‘Hoe weet ik of mijn collega met fibromyalgie op de juiste bureaustoel zit?’. Je collega zit goed wanneer de bureaustoel op zijn of haar lichaamsmaten kan worden ingesteld door de juiste afstelling van zithoogte, zitdiepte en hoogte van rug- en armleuningen.

Als de bureaustoel niet juist kan worden ingesteld op de maten van je collega met fibromyalgie is deze niet geschikt en zullen klachten als vermoeidheid, spierstijfheid en –pijn verergeren. Overweeg om een andere bureaustoel aan te schaffen of te kiezen voor een bureaustoel op maat. Voor mensen met fibromyalgie zal op zijn minst een dikkere schuimlaag op het zitvlak van de bureaustoel nodig zijn om de druk beter te verdelen en een betere ondersteuning te bieden.

2. Doorbreek de lange zitsessie tijdens werk
Naast het gebruik van een goede bureaustoel is het aan te raden om elk uur even kort (vijf à tien minuten) de zitsessie te onderbreken. Dit geldt eigenlijk voor iedereen. Een collega met fibromyalgie kan het beste een rondje lopen of aan yoga op de bureaustoel doen ter afwisseling, omdat dit niet teveel lichamelijke belasting vergt en daardoor weinig spierpijn zal opleveren.

Je collega zal de moeite waarderen!

Langdurig zitten met fibromyalgie kan lastig zijn. Als jij verantwoordelijk bent voor de gezondheid van je collega, denk er dan eens aan om een comfortabele bureaustoel te adviseren die de juiste steun biedt, zoals bijvoorbeeld een Bureaustoel op maat. Deze stoel wordt volledig op maat gemaakt, dus wordt er rekening gehouden met de individuele eisen.

 

Bekijk onze maatwerkstoelen

Als je niet op de standaard bureaustoel kunt zitten door een medische klacht, een ‘afwijkend’ lichaamsformaat, of ‘extreme’ lichaamsverhoudingen maken wij een bureaustoel op maat voor je. Elke stoel is maatwerk. ​Zie hieronder een aantal voorbeelden door er op te klikken en bekijk wat wij voor je kunnen betekenen.

Onze stoelen