Last van een hernia met zitten? Wij helpen je op weg!

Een hernia gaat gepaard met veel pijn, dat weet iedereen die hier last van heeft. Hoewel je zo nu en dan wel over een hernia hoort, daalt gelukkig het totaal aantal hernia klachten, zo blijkt uit het beroepsziekten onderzoek uit 2016. In vijf jaar tijd is het aantal rugklachten met 17% afgenomen. Goed nieuws, maar nog steeds lopen er mensen met een hernia rond. In dit artikel geef ik je tips om zitten op de bureaustoel draaglijker te maken. 

Zitten met een hernia onmogelijk?
Volg dit stappenplan:

Stap 1: Controleer je stoel

Een hernia ligt in 90% van de gevallen tussen de 4e en 5e lendenwervel of de 5e lendenwervel en het heiligbeen in. Maar waar de hernia zich ook bevindt, een holistische benadering is essentieel. Als je stoel niet aan een aantal basiseisen voldoet zal je er met een hernia niet goed op kunnen zitten. Beoordeel daarom eerst of de stoel aan de onderstaande eisen voldoet.

 

De stoel voelt comfortabel aan en is voorzien van een schuimlaag op zitting en rugleuning van minimaal 4cm dik.
De stoel is van hoge kwaliteit.
De rugleuning heeft een S-vorm, waarvan de lendensteun op de juiste hoogte is in te stellen (in de holte van de onderrug).
De stoel is niet te groot of te klein. Oftewel: De stoel past jou.
De armleuningen zijn goed voor jou in te stellen.

Stap 2: Zitten met de juiste zithouding

Nu je de stoel hebt beoordeeld en je op de bureaustoel wilt gaan zitten is het tijd voor de volgende stap, namelijk het instellen van de stoel en de werkplek. Dat doe je aan de hand van deze 5 stappen:

Zithoogte (stel de stoel op de juiste hoogte in)
Zitdiepte (stel de juiste zitdiepte in)
Rugleuninghoogte & -kanteling (stel de rugleuning goed in)
Armleuningen (stel de armleuningen goed in)
Bureau (stel de rest van de werkplek goed in)
Zitproblemen-emtek

Stap 3: Beweging als onderbreking op het zitten

Hoewel je waarschijnlijk door de pijn zo min mogelijk beweegt wordt het door specialisten aangeraden om te blijven bewegen. Het is verstandig om aan lichte inspanningen zoals wandelen, zwemmen, fysiotherapie en/of aan yoga te doen. Blijven bewegen (of weer gaan bewegen) kan herstel bevorderen.

Blijf alert op de bewegingen die je maakt en geef veel aandacht aan de juiste houding. Een verkeerde houding, bijvoorbeeld voorwerpen optillen met een bolle rug, kan juist weer zorgen voor een averechts effect. Ook tijdens het zitten geldt dit. Vandaar dat een juiste zithouding zo belangrijk is.

Gelukt?

Helaas kan ik je hernia niet wegnemen, maar ik denk dat het bovenstaande stappenplan je goed op weg helpt om de pijn wat dragelijker te maken. Hopelijk verminderen de klachten. Heb je nog vragen over zitten met een hernia, of heb je wat advies nodig? Laat het ons even weten via het contactformulier. We helpen je graag met je vragen óf een eventuele passing. Wij hebben ook diverse mensen geholpen om hun klachten te verminderen met een bureaustoel voor rugklachten.

Neem contact op!