Verklein de kans op Ischias met behulp van deze 4 tips van onze zitspecialisten

​Ischias is een zenuwpijn van de grote beenzenuw, ook de ischiaszenuw genoemd. Ongeveer 2 op de 5 mensen krijgt eens met Ischias te maken. Opmerkelijk hoog, al weten veel mensen niet dat hun klacht onder de categorie ‘Ischias’ valt. Het ontstaan van deze pijn heeft verschillende oorzaken: een verkeerde lig-, sta- en/of zithouding is er één van. Onze zitspecialisten kunnen jou in ieder geval helpen naar een betere zithouding om de kans op Ischias te verkleinen. Benieuwd hoe? Lees dan verder.

Wat is Ischias?

Ischias is een zenuwpijn van de ischiaszenuw die ook wel de grote beenzenuw wordt genoemd. Dit is de langste zenuw in het menselijk lichaam en loopt vanaf de rug, net boven de heupen, door tot aan de enkels. ​

Ischias kan door verschillende oorzaken ontstaan:

Stress
Zwangerschap en bevalling
Verzwakking van de spieren, door bijvoorbeeld te weinig beweging óf juist te veel beweging
Overgewicht
Verkeerde lig-, sta- en zithouding
En een rughernia.

Ischias kenmerkt zich door pijn die in hevigheid varieert, maar in grote lijnen neerkomt op een stekende en zeurende pijn in de onderrug, benen en/of enkels. Daarnaast kunnen spieren zwak en verdoofd aanvoelen en komen eventuele spierkrampen/-tintelingen voor.

Ischias behandelen is meestal overbodig

Ondanks dat de klachten erg vervelend kunnen zijn is een behandeling vaak overbodig. Dat komt omdat klachten met verloop van tijd (variërend tussen enkele dagen tot enkele maanden) vanzelf over gaan.

Toch heeft het zin om de bovengenoemde oorzaken zoveel mogelijk tegen te gaan onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’. Streven naar een normaal lichaamsgewicht, voldoende beweging en een goede conditie is erg belangrijk. Bovendien is een goede lig-, sta- en zithouding van groot belang om Ischias tegen te gaan. In dit artikel geef ik een viertal tips van onze zitspecialisten om een betere zithouding te realiseren.

Verbeter jouw zithouding met deze 4 tips

Hoe kan je jouw zithouding verbeteren? Zie hieronder een aantal tips van onze zitspecialisten:

Tip 1: Wissel het zitten en staan af
​Verzwakking van de spieren is een van de oorzaken van Ischias. Als je een kantoorbaan hebt zit je al snel acht uur op een dag en dat vier tot vijf dagen in de week. Je zit dan 32-40 uur in de week en begrijpt vast dat daardoor spieren met de tijd verzwakken door een gebrek aan lichamelijke activiteit. Wissel daarom vooral het zitten en staan of om spieren actief te houden. Dit gaat maar om enkele minuten beweging in een uur en kan al bereikt worden door wat drinken te halen of naar het toilet te gaan. Natuurlijk is dit niet alleen belangrijk om het op het werk na te leven, maar ook als je thuis bent. Zorg dus thuis ook voor voldoende afwisseling.

Tip 2: Voorkom compensatiehoudingen
Waarschijnlijk zit je regelmatig op het puntje van je bureaustoel of juiste onderuitgezakt op je stoel. Dat zijn compensatiehoudingen. Vaak doe je dit onbewust omdat de ondersteuning vanuit een bureaustoel ontbreekt. Je neemt een houding aan die minder spierkracht/energie kost. Toch kunnen hierdoor op de lange termijn juist lichamelijk klachten ontstaan. Voorkom compensatiehoudingen op de bureaustoel. Ga goed tegen de rugleuning aan zitten en voorkom dat je onderuit gaat hangen.

Tip 3: Kies de juiste bureaustoel
​De eerste tip is makkelijk na te leven, de tweede tip zorgt misschien voor meer problemen. Als de zitting van de bureaustoel veel langer is dan jouw benen, kan je namelijk nooit goed op jouw stoel zitten. Datzelfde geldt voor het onderuit zakken, want een rugleuning waarbij een juiste ondersteuning ontbreekt zorgt vanzelf wel voor de onderuitgezakte houding. Kies dus voor een bureaustoel die je past, zelfs al heb je hierdoor een nieuwe bureaustoel nodig.

Tip 4: En zorg voor de juiste instellingen van jouw bureaustoel
De juiste zithouding bereiken kan middels een eenvoudig 5-stappenplan om de werkplek in te stellen. Dit stappenplan is door onze zitspecialisten ontwikkeld en met behulp van dat plan stellen wij mensen in als ze een nieuwe bureaustoel hebben gekocht.

Gratis 'Beter zitten in vijf stappen' box

Onze zitspecialisten maken gebruik van de ‘Beter zitten in 5 stappen’ methode om iedereen goed te laten zitten. Deze methode willen we graag met je delen. Vraag daarom op deze pagina gratis de ‘Beter zitten in 5 stappen’ box aan. In deze box zitten 10 instructiekaarten. Gebruik er één voor jezelf en deel de rest uit aan collega’s die nodig beter moeten gaan zitten. Zo zorgen we samen voor een gezond en vitaal kantoor!

Box aanvragen