Jicht is een pijnlijke ontsteking in gewrichten die enkele weken aanhoudt. De ontsteking verdwijnt vanzelf en komt (hopelijk) niet terug. Voor mensen met chronische jicht is dat niet zo. Het urinezuur gehalte in het lichaam is hoger. Daardoor ontstaan vaker en in meerdere gewrichten jichtaanvallen. Chronische jicht kan zitproblemen veroorzaken tijdens langdurig kantoorwerk. Ben je benieuwd welke zitproblemen dat zijn en hoe je ze op kan lossen? Lees dan verder.
Wat is jicht?
Jicht is een ontsteking in gewrichten die ontstaat tijdens de vorming van urinezuurkristallen.
Urinezuur komt bij iedereen in het lichaam voor. Het is een afvalproduct dat ontstaan bij de voedselvertering en cellenafbraak. Stress, erfelijke factoren, alcoholgebruik, voeding en overgewicht zorgen echter voor een overschot aan urinezuur in het bloed. Als gevolg ontstaan kristallen. Na verloop van tijd vormen er jichtknobbeltjes op onder andere tenen, voeten, enkels, handen en polsen.
Jicht kan plotseling ontstaan en gaat vanzelf over. Bij slechts een klein deel gaat de pijn niet over en dan is het slim om voor een behandeling naar de huisarts te gaan. Als jij chronische jicht hebt is dat echter niet genoeg. De pijn blijft aanwezig, dat komt doordat er jaren achter elkaar een te hoge concentratie urinezuur in het bloed is waargenomen.
Eerste symptoom: gewrichtsontsteking in de grote teen
Jicht begint vaak met een pijnlijke gewrichtsontsteking in de grote teen. Ook zwellen gewrichten zich op en heeft de omliggende huid vaak een rode kleur. Als er niks wordt gedaan aan de hoge concentratie urinezuur ontstaat chronische jicht. Pijn keert terug in gewrichten en kan zich uitbreiden naar knieën en ellebogen.
Chronische jicht kan zorgen voor zitproblemen
Jicht in tenen, voeten, enkels, handen en polsen leidt niet specifiek tot zitproblemen. Chronische jicht kan daarentegen wél problemen met zitten geven. Voornamelijk in de knieën en ellebogen. Tijdens aanvallen ervaar je pijnlijke ontstekingen in gewrichten. Jouw gewrichten worden stijf en moeten zo min mogelijk worden gebruikt voor sneller herstel. Echter door een verkeerde (of zelfs geen) ondersteuning van de ellebogen op jouw bureaustoel verander je regelmatig van zithouding. Daardoor oefen jij extra druk op de ellebogen uit. Bij de knieën is dat niet anders. Een bureaustoel zorgt voor een zithoek in de benen van 90 graden, waardoor druk op jouw knieën staat. Druk die je op het moment van een jichtaanval niet kunt gebruiken. Met het opstaan uit de bureaustoel ervaar je die druk zelfs nog meer, omdat de knieën het hele lichaam tillen. Gelukkig is er een oplossing voor de zojuist benoemde zitproblemen.