De mate van activiteit bij een zithouding: Actief, semi-actief en inactief
Een actieve zithouding is niet per se een goede zithouding als je het bijvoorbeeld vergelijkt met een inactieve zithouding. Elke zithouding is in principe goed, mits deze wordt gebruikt waarvoor deze is ontstaan. Hieronder omschrijf ik de meest voorkomende
1. Actief zitten
Een heuphoek (de hoek tussen de benen en rug) van 90-105 graden is de meest actieve houding die er is. De rugleuning kan namelijk weinig steun bieden om het bekken, de romp en het hoofd te ondersteunen. Het gevolg is dat je de ondersteuning zelf aanvult door in een actieve houding te zitten. Dit vraagt veel energie van jouw lichaam in vergelijking tot andere zithoudingen omdat je volledig rechtop zit. Dit is vaak de voorkeurshouding van kleinere mensen en veel vrouwen.
Let op! Verwar een actieve zithouding niet met een kyfotische zithouding!
Veel mensen hebben ooit te horen gekregen dat ze rechtop moeten zitten omdat het zo hoort. Daardoor zitten ze rechtop maar zakken ze naar verloop van tijd in. De rug krijgt daardoor een C-vorm. De bovenrug maakt een sterke buiging naar voren toe, de nek kantelt naar achteren en de druk op de rug en de nek neemt toe. Door de zogenaamde kyfotische zithouding kunnen veel klachten ontstaan. Bij een actieve zithouding zit je echter werkelijk rechtop en heeft de wervelkolom een S-vorm.
2. Semi-actief zitten
Rond 115 graden zit je in een semi-actieve houding. Het bekken krijgt ondersteuning en ook een deel van de romp merkt dit. Toch span je de romp aan omdat deze nog geen volledige steun krijgt van de bureaustoel. Omdat deze zithouding minder actief is, en dus comfortabeler, dan de hier bovengenoemde houding zitten veel mensen graag in deze houding. Voornamelijk mensen met een langer bovenlichaam prefereren deze houding. Vaak is het voor hen ook de beste houding om in te werken, omdat ze anders inzakken.
3. Inactief zitten
Vanaf 123 graden zit je in een ontspannen houding. Zodra de heuphoek groter is dan 123 graden zit je in een houding die de ‘stabiele rusthouding’ wordt genoemd. Hoewel deze zithouding erg prettig is voor ontspanning, is het voor veel mensen geen prettige manier om te werken achter een bureau. Daarom is deze houding er voor de meeste mensen om lang vol te houden en uit te rusten. Er zijn echter ook mensen die juist wel beter in deze houding kantoorwerk kunnen verrichten. Daarvoor is het belangrijk om de zithouding per individu te benaderen.