Over goede en slechte zithoudingen aan het bureau

Onze zitspecialisten werken dagelijks met zithoudingen. Ook jij en ik zijn constant met zithoudingen bezig, al zijn wij hier ongetwijfeld minder van bewust. Onze zitspecialisten proberen daar een verandering in te brengen, vooral om zitklachten te minimaliseren. Daarom is het goed om eens bij zithoudingen stil te staan en meer over deze houdingen te leren. In dit blog vertel ik je meer over goede en slechte zithoudingen op je bureaustoel aan het bureau

Wat is een zithouding?

Een zithouding is een houding waarin je benen (ten opzichte van je rug) in een hoek staan van ongeveer 90-125 graden en het daarmee mogelijk maakt om te zitten op een bank of stoel. Een zithouding is een momentopname van het lichaam die op een bepaald moment actief, semi-actief of inactief kan zijn. Hoe groter de hoek tussen de rug en benen (heuphoek), hoe inactiever de zithouding is. Liggen (een lighouding) is de meest inactieve houding die er is. Zitten (een zithouding) en staan (een staande houding) is een stuk actiever.

Een goede zithouding is voor iedereen uniek

Iedereen heeft net een andere manier van zitten. Zitten is iets individueels, wat maakt dat elke zithouding uniek is en om die reden is een goede zithouding voor iedereen net anders. Dit heeft te maken met de voorkeuren (met betrekking tot zitten) van de persoon die zit, maar ook de lichamelijke eigenschappen (lengte, gewicht en eventueel lichamelijke klachten).

Leunen naar een kant op de bureaustoel, met de armen steunen op het bureau of de benen over elkaar kruisen zijn allemaal factoren die een zithouding vorm geeft. Iemand met heupklachten zal op een manier gaan zitten om het gewricht zoveel mogelijk te ontlasten. Iemand met korte benen zal op een te grote stoel altijd op de punt van de stoel zitten en hierdoor geforceerd worden om een bepaalde slechte/verkeerde zithouding na te leven. Kortom, veel verschillende factoren die een zithouding uniek maak

Verschillen in zithoudingen bij mannen en vrouwen

Over het algemeen zitten vrouwen vaak rechter op dan mannen. Dit komt omdat bij de meeste vrouwen het zwaartepunt in de heupen ligt, terwijl dit bij de meeste mannen in de schouders ligt. Daardoor hebben veel mannen snel het gevoel dat ze te rechtop zitten op een bureaustoel en veel vrouwen juist dat de stoel te ver naar achteren staat ingesteld.

Zie hieronder een voorbeeld van twee veelvoorkomende zithoudingen:

Onderuit gezakt op de stoel bij mannen
Mannen zakken onderuit om een halve ligpositie aan te nemen. Dit lijkt dan ook de meest comfortabele houding. Niettemin mist de steun aan de rug, waardoor de natuurlijke S-vorm van de rug in een C-vorm verandert. Dit zorgt voor een zware belasting op de onderrug, waardoor op lange termijn klachten kunnen ontstaan.

Op de punt van de zitting bij vrouwen
Vrouwen zitten op de punt van de bureaustoel. Door een open zithoek in het heupgewricht ontlasten zij het bekken en houden zij de rug recht. Wie zo wil blijven zitten dient de spieren aan te blijven spannen die ervoor nodig zijn. Na verloop van tijd verslapt de aandacht en zakt men in, waardoor de natuurlijke S-vorm van de rug in een C-vorm verandert.

Download ons handboek!

Zitproblemen ontstaan vaak door standaard bureaustoelen die het lichaam niet goed ondersteunen. Bij aanschaf van deze stoelen baseren bedrijven zich meestal op bureaustoelnormen, ontwerp, trends en prijsstelling. Uit onze ervaring blijkt dat zij kennis missen over zitproblematiek.

Harmonie tussen mens en bureaustoel helpt je met deze onderwerpen.

Vraag ons handboek aan!

De mate van activiteit bij een zithouding: Actief, semi-actief en inactief

Een actieve zithouding is niet per se een goede zithouding als je het bijvoorbeeld vergelijkt met een inactieve zithouding. Elke zithouding is in principe goed, mits deze wordt gebruikt waarvoor deze is ontstaan. Hieronder omschrijf ik de meest voorkomende

1. Actief zitten
Een heuphoek (de hoek tussen de benen en rug) van 90-105 graden is de meest actieve houding die er is. De rugleuning kan namelijk weinig steun bieden om het bekken, de romp en het hoofd te ondersteunen. Het gevolg is dat je de ondersteuning zelf aanvult door in een actieve houding te zitten. Dit vraagt veel energie van jouw lichaam in vergelijking tot andere zithoudingen omdat je volledig rechtop zit. Dit is vaak de voorkeurshouding van kleinere mensen en veel vrouwen.

Let op! Verwar een actieve zithouding niet met een kyfotische zithouding!
Veel mensen hebben ooit te horen gekregen dat ze rechtop moeten zitten omdat het zo hoort. Daardoor zitten ze rechtop maar zakken ze naar verloop van tijd in. De rug krijgt daardoor een C-vorm. De bovenrug maakt een sterke buiging naar voren toe, de nek kantelt naar achteren en de druk op de rug en de nek neemt toe. Door de zogenaamde kyfotische zithouding kunnen veel klachten ontstaan. Bij een actieve zithouding zit je echter werkelijk rechtop en heeft de wervelkolom een S-vorm.

2. Semi-actief zitten
Rond 115 graden zit je in een semi-actieve houding. Het bekken krijgt ondersteuning en ook een deel van de romp merkt dit. Toch span je de romp aan omdat deze nog geen volledige steun krijgt van de bureaustoel. Omdat deze zithouding minder actief is, en dus comfortabeler, dan de hier bovengenoemde houding zitten veel mensen graag in deze houding. Voornamelijk mensen met een langer bovenlichaam prefereren deze houding. Vaak is het voor hen ook de beste houding om in te werken, omdat ze anders inzakken.

3. Inactief zitten
Vanaf 123 graden zit je in een ontspannen houding. Zodra de heuphoek groter is dan 123 graden zit je in een houding die de ‘stabiele rusthouding’ wordt genoemd. Hoewel deze zithouding erg prettig is voor ontspanning, is het voor veel mensen geen prettige manier om te werken achter een bureau. Daarom is deze houding er voor de meeste mensen om lang vol te houden en uit te rusten. Er zijn echter ook mensen die juist wel beter in deze houding kantoorwerk kunnen verrichten. Daarvoor is het belangrijk om de zithouding per individu te benaderen.

Een goede zithouding naleven

Tijd om een goede zithouding op je bureaustoel te realiseren. Je weet nu wat een zithouding is en dat iedereen zijn/haar houding uniek is (iedereen positioneert en zit net even anders op de bureaustoel). Je weet wat een (in)actieve zithouding is en hoe je de activiteit kan gebruiken om goed en productief te zijn tijdens het werk. 

Een goede zithouding realiseer je door op de volgende punten te letten:
1:  De juiste instelling van bureaustoel en bureau. Kortom: een juist ingestelde werkplek.
​2: Bewust zijn van de zithoudingen die je op elk moment van de dag aanneemt en verkeerde houdingen voorkomen (let op: de mate van activiteit, voorkom zitten op de punt van de bureaustoel zit en onderuitgezakt zitten).
3: Deze 8 tips gebruiken om je zithouding te verbeteren.

Zonder twijfel zal het gebeuren dat je verkeerd zit op je bureaustoel, dat overkomt iedereen. Word er bewust van, zodat je het op tijd kan constateren en je houding weer verbeteren om goed te gaan zitten. Als je een verkeerde zithouding bij je collega constateert, dan kun je hem/haar daar ook op wijzen en vice versa.