Over Lipoedeem en zitten

Één type lichamelijke beperking die onze zitspecialisten regelmatig tegenkomen is lipoedeem. Lipoedeem is een aandoening waarbij vet en vocht ophoopt in heupen, knieën en benen. Deze ophoping zorgt voor relatief omvangrijke benen en heupen en bijkomend ook overgewicht. Dit geeft onder andere problemen met zittend werk. Standaard stoelen zijn namelijk niet gebouwd op mensen met lipoedeem. In dit artikel schrijf ik over lipoedeem, samen met enkele deskundigen op het gebied van lipoedeem, en over de kennis van onze zitspecialisten om zitten met lipoedeem aangenamer te maken.

Lipoedeem en zitten

Wat is lipoedeem

Bij lipoedeem is de vethuishouding in het lichaam verstoord. Bovendien voeren lymfevaten vocht in het lichaam niet optimaal af. Deze factoren zorgen samen voor een onderhuidse ophoping van vet (lip) en vocht (oedeem) en dat valt samen onder de naam lipoedeem.

Het vocht en vetweefsel is ongelijkmatig verdeeld over het lichaam en is overmatig aanwezig bij de heupen, knieën, onderbenen en -armen. Deze chronische aandoening kan zorgen voor pijnklachten, verschillend van mild naar extreme pijn. Daarnaast is opvallend dat mensen snel blauwe plekken ontwikkelen.

Over de oorzaak en het ontstaan van lipoedeem is veel onduidelijkheid. Wel is bekend dat de ziekte zich vrijwel uitsluitend voordoet bij vrouwen. Lipoedeem wordt niet veroorzaakt door teveel eten, maar bijvoorbeeld wel door erfelijke factoren. Vaak begint of verergert lipoedeem bij een hormoonwisseling, zoals de puberteit, zwangerschap of de menopauze.

Lipoedeem is in drie fasen op te delen:


1) Iemand kan jarenlang tot de eerste fase behoren. Kenmerkend is een zachte huid bij de heupen, benen en knieën waar vocht en vet zich ophoopt. Lichamelijk zijn er in deze fase nog weinig afwijkingen te herkennen.

2) In fase 2 is de huid herkenbaar aan een grovere structuur. Het huidoppervlak is oneffen en ook duidelijk harder. In deze fase zijn lichaamsafwijkingen al redelijk goed  te herkennen.​

3) Fase 3 kenmerkt zich door een snelle groei van  vetweefselvermeerdering. De heupen, benen, onderarmen en knieën zijn vrij fors in verhouding tot de rest van het lichaam. ​​Lipoedeem kan in deze fase problemen geven met alledaagse bezigheden, oftewel beperkingen in het dagelijkse leven kunnen ontstaan.

 

Vraag een gratis passing aan!

Mogelijke beperkingen bij lipoedeem

​Pijn in de benen en in de onderrug
Slecht slapen, vermoeidheid
Verminderde energie
Bewegingsvrijheid door stijfheid en zwaarlijvigheid
​Sociale aspect
Problemen met zitten

Webinar Zitten en Lipoedeem

9 juli 2024

Dit webinar richt zich op de meest recente inzichten over lipoedeem, specifiek gericht op hoe deze aandoening het zitten beïnvloedt. We verkennen de complexiteit ervan, van de onderliggende fysiologische processen tot de diepgaande psychologische effecten.

Belangrijk is dat we dieper ingaan op de impact van lipoedeem op zitten. Of het nu gaat om langdurig zitten op het werk, tijdens het reizen of gewoon thuis ontspannen, de invloed van lipoedeem op deze alledaagse activiteit kan aanzienlijk zijn.

Webinar Zitten & Lipoedeem

Marit van den Akker

Huid- en Oedeemtherapeut bij Huidvitaal

"Beperkingen bij lipoedeem zijn zeer verschillend per persoon, omdat lipoedeem in verschillende stadia voor kan komen. Iemand in stadium 1 van lipoedeem zal waarschijnlijk nog geen beperkingen ervaren, maar het kan voorkomen dat iemand in stadium 3 zelfs niet meer in staat is om goed te bewegen, met alle gevolgen van dien.

Vrouwen met lipoedeem kunnen extreme vetophopingen op de heupen hebben, waardoor ze niet in reguliere stoelen passen. Dit kan vervelende ervaringen opleveren, bijvoorbeeld op feestjes of bij het starten van een nieuwe baan".

Lipoedeem en zitten

Lipoedeem kan problemen geven met zitten. Hieronder lees je waarom:

1) De stoel is te smal en te zwak
Iemand met lipoedeem herkent waarschijnlijk wel een stoel die te smal is. Bijkomend kan het ook voorkomen dat een stoel niet stevig genoeg is voor de gebruiker. “Voornamelijk in stadia 3 geven mensen met lipoedeem aan dat zitten problemen oplevert. Reguliere stoelen met leuningen zijn veel te smal”, erkent ook Marit.

2) Ondersteuning ontbreekt
Vaak ontbreekt de nodige ondersteuning van het lichaam op de juiste plaatsen, zoals bijvoorbeeld bij het lumbaal (holling in de onderrug). Deze holling zit bij vrouwen vaak hoger dan bij mannen. Bij de meeste standaardstoelen sluit de rugleuning vrijwel direct aan op de zitting. De rugleuning zit dan tegen het achterwerk aan in plaats van de holling in de rug. 

Veel vrouwen proberen steun te krijgen door een kussentje in de onderrug te leggen. Dit scheelt, maar de rugleuning drukt nog steeds tegen het achterwerk. Ook zijn voor veel vrouwen de armleuningen niet goed instelbaar omdat ze niet hoog genoeg kunnen, te ver naar achteren of naar buiten staan, et cetera. Kortom, de juiste ondersteuning ontbreekt. 

3) Opstaan gaat moeilijk
Kenmerkend bij lipoedeem is een mindere functie van het houding- en bewegingsapparaat waarbij de knie- en enkelbanden vaak zwak zijn. Uit diverse onderzoeken zijn verminderde spierkracht en zwakke gewrichten aangetoond. Deze verminderde kracht maakt het moeilijker om op te staan uit een bureaustoel.

4) Pijnklachten
De standaardstoelen die gemaakt zijn voor een groot publiek voldoen om de bovenstaande redenen niet voor mensen met lipoedeem. Doordat de stoel niet juist aansluit en de juiste ondersteuning ontbreekt leidt dit tot diverse pijnklachten. ​Daarom is het belangrijk dat de stoel lekker zacht aanvoelt, dus dat er een goede laag schuim op zit.

​Cee en Tilly hebben de bovenstaande punten ook ervaren, zij hebben namelijk ook lipoedeem. Ben je benieuwd naar hun verhalen? 

Tilly Smidt

“De stoel van EMTEK heeft mijn werk een stuk aangenamer gemaakt. Ik zit nu op kantoor als ieder ander mens. Het bevalt zo goed dat ik er voor thuis ook één heb aangeschaft.”

Lees verder

Hoe leef en werk je fijner met lipoedeem?

“Het is belangrijk dat mensen actief blijven en de juiste voeding tot zich nemen. Deze tips kent iedereen eigenlijk wel. Het is daarnaast ontzettend belangrijk dat er begrip en steun vanuit de omgeving is. Het is dan ook van groot belang om de omgeving goed voor te lichten over deze nog onbekende aandoening.” geeft Marit van den Akker aan.

Zoals hierboven nader toegelicht kan zittend werken met lipoedeem behoorlijk frustrerend zijn. Daarom is een goed passende en stevige bureaustoel zeker geen overbodige luxe. Wil je daarom zelf eens ervaren hoe ook jij goed kan zitten op je werk? Vraag dan eens een passing aan via de onderstaande knop of bel voor een gratis afspraak naar +31 (0)228-520803.

Passing aanvragen