Hoe ontstaat de ziekte van Parkinson?
De ziekte van Parkinson wordt veroorzaakt door een tekort aan dopamine in de hersenen. Dopamine is onmisbaar in het lichaam, omdat het signalen doorgeeft van en naar hersencellen. Die signalen zijn nodig om onder andere te bewegen en praten. Door een tekort aan dopamine ontstaan bepaalde symptomen die samenvallen onder de ziekte van Parkinson.
De symptomen van Parkinson
De symptomen van Parkinson zijn erg uiteenlopend, waardoor elke patiënt een ander ziektebeeld heeft. Artsen en doctoren delen patiënten op in twee groepen: (1) Patiënten die last hebben van trillende lichaamsdelen en (2) Patiënten die last hebben van stijfheid en het trager worden van bewegingen. Bij de meeste patiënten beginnen symptomen aan een kant van het lichaam en breiden zich uit naar beide kanten.
Naast trillen, stijfheid en trager worden behoren ook vermoeidheid, evenwichtsproblemen en verkrampingen tot de symptomen. Het aantal mensen in Nederland met de ziekte van Parkinson wordt geschat op 55.000, waarvan het grootste gedeelte van de patiënten in de leeftijdscategorie 50+. Bij dertigers en veertigers is de laatste jaren een flinke stijging van Parkinson waargenomen.
Houd plezier in werken
Van de leeftijdscategorie dertigers en veertigers, maar ook 50+ werkt het overgrote deel. Misschien heb jij relatief weinig last van klachten, of misschien juist veel. Als je op kantoor zittend werkt kan jij door de ziekte van Parkinson last krijgen van houdingsproblemen en stijfheid. Ook kan je moeite hebben met opstaan. Om deze klachten te verminderen kan een bureaustoel op maat helpen, zodat zelfstandigheid tijdens het werk vanzelfsprekend blijft. Werken blijft dan ook een plezier.
Aangenamer zitten met een bureaustoel op maat
De Fit One bureaustoel van EMTEK kan jou helpen de eerder genoemde zitklachten te verminderen. Heb jij last van houdingsproblemen en stijfheid en/of heb jij moeite met opstaan door de ziekte van Parkinson? Dan is een Fit One wat jij nodig hebt. EMTEK helpt jou daar graag mee. Nodig ons daarom eens uit voor een gratis en vrijblijvende passing. In het gesprek wordt besproken welke zitklachten de bureaustoel voor jou kan oplossen.
In het geval van stijfheid wordt bijvoorbeeld gekozen voor een dikkere schuimlaag op het zitvlak van de bureaustoel in vergelijking tot een bureaustoel die je gewend bent. Die schuimlaag zorgt voor minder druk tijdens het zitten en voorkomt stijfheid, daardoor zal je aangenamer zitten.
Mocht jij problemen hebben met opstaan dan wordt ervoor gekozen om een bureaustoel aan te bieden die het opstaan voor jou vergemakkelijkt. De zithoek bij de heupen wordt vergroot met een bepaalde techniek die wij gebruiken, waardoor je ook hoger komt te zitten. Het vergroten van de zithoek maakt opstaan makkelijker. Eventuele andere aandachtspunten die voor jou belangrijk zijn worden meegenomen bij de uiteindelijke, persoonlijke bureaustoel.