Pijn bij zitten? Zo kun je jouw zitpijn mogelijk oplossen!

Pijn bij zitten is tegenwoordig helaas een veelvoorkomende klacht. We zitten steeds meer, maar niet altijd in de juiste houding of op stoelen die hiervoor geschikt zijn. Heb je last van pijn bij zitten op een stoel? Dan helpen we je graag om zitpijn te verminderen en te genieten van een comfortabel zitcomfort.

Waarom heb ik pijn bij het zitten?

Pijn bij het zitten ontstaat meestal door een verkeerde zithouding. Deze kun je automatisch aannemen door een stoel die jouw lichaam onvoldoende ondersteunt, maar ook door een stoel die niet op de juiste manier is afgesteld. Het kan daarom helpen om de stappen te doorlopen om jouw werkplek op de juiste manier in te stellen.

Merk je dat je de stappen van het instellen van de stoel niet helemaal goed kunt doorlopen? Dat kan komen doordat je een andere lichaamsbouw hebt. Wanneer je langer, kleiner of zwaarder bent dan gemiddeld, dan is een standaard bureaustoel al snel niet geschikt voor jouw lichaam. Dit maakt het voor veel mensen erg lastig om de juiste bureaustoel te vinden en daardoor komt pijn bij het zitten helaas steeds meer voor.

Een oplossing hiervoor is om te kiezen voor een bureaustoel op maat. Deze gaat zitproblemen tegen en wordt volledig afgesteld op basis van jouw lichaam. Zo krijgt je lichaam 100% de ondersteuning die het nodig heeft en kun je ergere klachten in de toekomst voorkomen

 

Passing aanvragen

Wanneer je namelijk in dezelfde verkeerde houding blijft zitten, die je iedere keer opnieuw aanneemt, kunnen jouw huidige klachten verergeren. Iets wat je wilt voorkomen en zeker als je nu al last hebt van bijvoorbeeld heupklachten, onderrug pijn of hamstring pijn. Het is dan aan te raden om te gaan kijken naar een ergonomische bureaustoel die bij jouw lichaam past of te kiezen voor een bureaustoel op maat, zodat je weet dat je goed zit.

Oorzaken van pijn bij zitten

Naast een verkeerde zithouding kunnen er nog meer oorzaken zijn van pijn bij het zitten. In deze paragraaf bespreken we graag de verschillende oorzaken en de manier voor jou om te zitten zonder pijn.

Pijn zitvlak bij zitten

Langdurig zitten, overgewicht, een blessure, een val of trauma kunnen stuk voor stuk oorzaken zijn van pijn in het zitvlak bij zitten. Zo kun je last krijgen van je stuitje of het zitvlak zelf. Wanneer je veel pijn ervaart wordt het hierdoor steeds vervelender om te zitten en kan dit een verminderde concentratie opleveren.

Soms kan een kussentje om op te zitten helpen om een pijnlijk zitvlak te verminderen, maar deze dient wel stevig genoeg te zijn om op te zitten. Andere opties zijn een zit-sta bureau en een bureaustoel op maat. Hierbij kun je kijken naar een bureaustoel die pijn in het zitvlak kan voorkomen. Zeker wanneer je pijn bij het zitten al een langere tijd ervaart is het goed om te gaan investeren in een goede werkplek, die de pijn niet verergert, maar juist kan verminderen.

Pijn in onderrug

Pijn in de onderrug kan door vele factoren ontstaan. Het kan voortkomen uit zwaar lichamelijk werk, overgewicht, stress, een gespannen zithouding, een hernia of ziektes als de Ziekte van Bechterew. Het verkeerd belasten van de rug tijdens het zitten kan de pijn verergeren en erin resulteren dat u altijd lage rugpijn ervaart bij zitten en opstaan.

Om pijn in de onderrug te voorkomen en tegen te gaan is het belangrijk om voldoende te bewegen en als je gaat zitten de juiste zithouding aan te nemen. We kunnen de hoeveelheid dat we zitten niet altijd terugdringen, dus daarom is het belangrijk om de aandacht te verschuiven naar ‘hoe’ we zitten. Wanneer je met rugklachten kampt, kun je bijvoorbeeld kijken voor de beste bureaustoel bij hernia of de Ziekte van Bechterew. Vaak kom je uit bij een speciale bureaustoel voor rugklachten met een mogelijkheid om extra ondersteuning te bieden aan de onderrug

Pijn in benen

Slechte bloedcirculatie, vernauwing van de aderen, verkeerd of langdurig zitten, overbelasting, overgewicht of zenuwpijn kunnen de oorzaken zijn van pijn in de benen tijdens het zitten. Je benen spelen een belangrijke rol als het gaat om de juiste zithouding en daarom is het extra vervelend als hier pijnklachten opspelen. Door je benen namelijk op de juiste manier te plaatsen ondersteunen ze de rest van je lichaam en daarmee kun je dus andere lichamelijke klachten voorkomen.

Je benen dienen bij het zitten stevig op de grond te staan. Dit is in feite de basis van je zithouding.  Wanneer je benen op de grond staan, komt bij een bureaustoel met de juiste hoogte je knie boven het zitvlak uit en zit je tegen de rugleuning aan. Wanneer je last hebt van pijn in je benen kun je misschien juist de behoefte hebben om je benen te laten hangen om te ontspannen, maar dit maakt de rest van je lichaam juist vermoeid.

Een oplossing hiervoor kan lastig te vinden zijn. Het kan fijn zijn om gebruik te maken van een zacht voetenbankje, zodat het in ieder geval iets comfortabeler aanvoelt. Wil je je benen liever wegleggen? Zorg er dan voor dat je knieën ook ondersteund zijn. Dit kun je doen door een kussentje onder de knieën. Wisselen van houding, zoals veranderen naar een kleermakerszit of met je enkels over elkaar, kan ook veel verschil maken.

Is pijn in benen, waaronder bijvoorbeeld ook pijn in de knie na lang stilzitten, voor jou niet iets wat zomaar overgaat? Dan is het verstandig om toch eens te kijken naar een bureaustoel op maat. Zeker wanneer je veel zittend werk verricht, of dit nou thuis is of op kantoor. Een bureaustoel op maat is een goede investering om je lichaam tijdens het zitten voldoende te ondersteunen. Daarnaast kunnen we eventueel zelfs kijken hoe we de pijn in jouw benen zoveel als mogelijk kunnen verminderen. Neem hiervoor contact met ons op voor de mogelijkheden!

Pijn in heup(en)

Heb je last van heupklachten, zoals een slijmbeursontsteking of artrose? Dan kan comfortabel zitten, maar ook opstaan echt een opgave zijn. Dit komt doordat de meeste stoelen gemaakt zijn om te zitten met jouw benen in een hoek van 90 graden. Jouw heupen komen wanneer je in een actieve houding zit daardoor in een hoek van 105 graden terecht. Hierdoor wordt bij heupklachten de druk op de heupen vergroot en dat kan zitten alsmaar vervelender maken.

Wanneer je pijn in de heupen ervaart kan het helpen om deze hoek te verkleinen. Dit kun je tijdelijk oplossen door in een iets minder actieve houding te zitten, met bijvoorbeeld een kussentje in de rug. Maar wanneer je blijvende pijn in de heup(en) ervaart, dan is het slim om te investeren in een bureaustoel voor heupklachten. Deze wordt ook wel een Artrodese genoemd.

Een bureaustoel voor heupklachten heeft een vergrote hoek voor de heupen, waardoor je heupen worden ontlast en de druk op de heupen verminderd. Ook wordt het plaatsnemen en opstaan vergemakkelijkt door de unieke zitting van deze stoel. Zo wordt zitten weer aangenaam en zullen de heupklachten door het zitten in ieder geval een stuk minder.

De voordelen van een bureaustoel op maat

Ergonomische bureaustoelen kun je precies op jouw situatie en lichaamsbouw afstellen. Zo kun je de zitklachten die je hebt verminderen. Je hebt zowel kant-en-klare ergonomische stoelen die je kunt verstellen op basis van jouw lichaam en gewenste houding, als ergonomische bureaustoelen op maat.

Als je last hebt van pijn bij zitten, dan is het beter om te kiezen voor een bureaustoel op maat. Deze stoel wordt namelijk volledig afgestemd op jouw lichaam, houding en je werkplek. Bij EMTEK hebben we een speciale bureaustoel bij rugklachten en een bureaustoel bij heupklachten die op maat worden gemaakt. Alleen wat zijn eigenlijk de voordelen van een bureaustoel op maat bij zitpijn? Wat zijn de redenen om deze keuze te maken?

Het vermindert lichamelijk klachten en zitpijn

De bureaustoelen op maat van EMTEK zijn gericht op het ondersteunen bij en het verminderen van lichamelijke klachten en zitpijn. De Fit One bureaustoel is geregistreerd als Medisch Hulpmiddel door het CIBG, dit is de uitvoeringsorganisatie van het Nederlandse Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Wanneer bij medische klachten de noodzaak kan worden aangetoond, kan deze bureaustoel op maat volledig vergoed worden. Dit kan via de Wet WIA in Nederland of de VDAB in België.

De bureaustoel voor rugklachten is zelfs de enige op maat gemaakte stoel die ondersteuning kan bieden bij hernia’s, de Ziekte van Bechterew of andere rugklachten. Wanneer je jouw lichamelijke klachten en pijn tijdens het zitten dus wilt verminderen, dan zijn de bureaustoelen op maat van EMTEK de perfecte keuze voor jou.

Volledig op maat gemaakt voor jou

Het voordeel van een bureaustoel op maat, ten opzichte van een (ergonomische) bureaustoel, is dat hij volledig op maat wordt gemaakt. Hij wordt vanaf het begin af aan voor jou gebouwd en hierdoor zijn er dus al aanpassingen mogelijk in de bouw van de bureaustoel.

Zo wordt de hoogte precies verstelbaar op basis van jouw lichaamslengte, kan de breedte van de bureaustoel worden aangepast aan jouw lichaam en kunnen we de bureaustoel eventueel ook voorzien van extra ondersteuning. De aandacht ligt bij het maken van de bureaustoel dus volledig op jou en niet op de commerciële kant, zoals bij standaard bureaustoelen het geval is.

Voorkom toekomstige klachten

Een bureaustoel op maat maakt het gemakkelijk om de juiste zithouding aan te nemen. Je neemt vanzelf goed plaats in de stoel en kunt je houding met kleine aanpassingen corrigeren. Het voelt logischer om tegen de rugleuning aan te zitten, omdat het precies zo is gevormd dat je daar tegenaan zit.

Een goede zithouding zeker wanneer je nu al zitpijn ervaart, voorkomt toekomstige klachten. Bij zitpijn neem je namelijk al snel een andere houding aan. Je gaat misschien scheef zitten om in ieder geval maar comfortabel te zitten, maar dat resulteert in een later stadium juist weer in andere lichamelijke klachten. Dat wil je voorkomen!

Meer energie en productiviteit

Een betere zithouding vermindert en voorkomt pijn. Hierdoor voel je jezelf minder snel vermoeid en ervaar je meer energie gedurende je werkdag. Je zult dit ook merken aan je productiviteit. Je wordt namelijk niet langer afgeleid door een stoel die niet lekker zit of de pijn die je hebt, maar kunt weer comfortabel zittend werken. Wanneer je last hebt van pijn bij het zitten, zul je echt merken dat dit veel verschil op gaat leveren!

Een bureaustoel op maat gaat jarenlang mee

Een bureaustoel op maat van EMTEK is gemaakt van hoogwaardig materiaal en gaat daardoor jarenlang mee. De bureaustoel kun je echt zien als investering. Hij is stevig, precies gemaakt voor jou en daar ga je nog jaren plezier aan beleven. Beter dan een dure bureaustoel die niet helemaal aan je wensen voldoet en je na een paar maanden alweer de deur uit doet.

Zitproblemen-emtek

Vraag jouw gratis passing aan