Een maatwerk bureaustoel voor je werknemer met scoliose
Een scoliose is een buitengewone kromming van de rug
Vanaf de voor- of achterkant bekeken is de ruggengraat meestal een rechte lijn. Bij mensen met een scoliose maakt de rug echter een zijdelingse kromming, waardoor er één of twee bochten ontstaan. Bij één bocht spreekt men van een C-vormige scoliose en bij twee bochten spreekt men van een S-vormige scoliose. Vaak is de rug ook ‘getordeerd’. Dit houdt in dat de wervelkolom om haar as draait, waardoor een zichtbare bochel kan ontstaan. Hoe dan ook probeert het lichaam het hoofd in de normale positie te krijgen, zodat de ogen recht staan ten opzichte van de grond en de persoon normaal kan kijken.
Een scoliose kan op meerdere manieren ontstaan
Een scoliose kan door wervelafwijkingen ontstaan, waardoor deze bij de geboorte al aanwezig is. Hierbij spreekt men van een congenitale scoliose. Niettemin ontstaat de scoliose meestal vlak voor de puberteit door de groei van het lichaam. Soms is er een duidelijke oorzaak aan te wijzen, zoals ongelijke benen, of een aangeboren vergroeiing. Daarentegen is de oorzaak in veel gevallen onbekend.
De meest voorkomende klacht is rugpijn
Kinderen voelen meestal niets. De klachten manifesteren zich bij de meeste mensen later. Hierbij is de meest voorkomende (en meest logische) klacht pijn in de rug. De rug is namelijk uit balans en daardoor is deze ook zwakker en gevoeliger. Voorover buigen kan heel pijnlijk zijn. Bovendien hebben mensen met rugklachten in veel gevallen last van uitstralingspijnen. De pijn trekt dan het been in, of juist naar boven toe in de nek. Men kan ook problemen ervaren met de bloedsomloop, ademhaling, maagzuur in de slokdarm, hoofdpijn, stijfheid en vermoeidheid.
In dit artikel belicht ik de klachten van zittende werkzaamheden, dus op de andere klachten zal ik niet dieper ingaan.
Mensen met een scoliose hebben vaak moeite met zitten
Standaard bureaustoelen zijn niet gemaakt voor mensen met rugklachten (en al helemaal niet voor mensen met vergroeiingen van de wervelkolom). De rug wordt niet goed ondersteund en daardoor ervaren mensen met een scoliose vaak pijn in de rug. Dit gaat regelmatig gepaard met uitstralingspijnen, waardoor men behoefte heeft om de benen te strekken. Dit doen zij meestal door scheef op de bureaustoel te zitten met één bil op de rand van de stoel.
Ook het hoofd speelt dikwijls een grote rol bij dit type klachten. De wervelkolom is namelijk uit balans, waardoor het gewicht van het hoofd gedragen moet worden om het hoofd recht te houden. Hierdoor kan het hoofd zwaar aanvoelen, waardoor hoofdpijn kan ontstaan, maar ook nek- en schouderklachten. De nek- en schouderspieren staan immers onder druk. Je kunt je vast voorstellen dat al deze klachten bij elkaar vermoeidheid en druk creëren, waardoor iemand
’s-avonds veel rust nodig heeft om bij te komen van de werkdag.