Schaf een maatwerk bureaustoel aan voor je werknemer met een scoliose

Ongeveer 4 op de 1000 mensen in Nederland hebben een scoliose. Oftewel; een ‘kromme rug’. Hierbij kromt de rug naar de linker of rechter zijkant en kromt de rug in de meeste gevallen naar de andere kant weer terug. Soms draait de wervelkolom ook om haar as, waardoor een zichtbare bochel kan ontstaan. Een scoliose gaat vaak gepaard met pijn. Daarom heeft het zin om een goede bureaustoel aan te schaffen voor een werknemer met een scoliose. Maar hoe herken je een collega met een scoliose? En hoe schaf je een goede bureaustoel aan? Dat lees je in dit artikel.

Een maatwerk bureaustoel voor je werknemer met scoliose

Een scoliose is een buitengewone kromming van de rug

Vanaf de voor- of achterkant bekeken is de ruggengraat meestal een rechte lijn. Bij mensen met een scoliose maakt de rug echter een zijdelingse kromming, waardoor er één of twee bochten ontstaan. Bij één bocht spreekt men van een C-vormige scoliose en bij twee bochten spreekt men van een S-vormige scoliose. Vaak is de rug ook ‘getordeerd’. Dit houdt in dat de wervelkolom om haar as draait, waardoor een zichtbare bochel kan ontstaan. Hoe dan ook probeert het lichaam het hoofd in de normale positie te krijgen, zodat de ogen recht staan ten opzichte van de grond en de persoon normaal kan kijken.

Een scoliose kan op meerdere manieren ontstaan

Een scoliose kan door wervelafwijkingen ontstaan, waardoor deze bij de geboorte al aanwezig is. Hierbij spreekt men van een congenitale scoliose. Niettemin ontstaat de scoliose meestal vlak voor de puberteit door de groei van het lichaam. Soms is er een duidelijke oorzaak aan te wijzen, zoals ongelijke benen, of een aangeboren vergroeiing. Daarentegen is de oorzaak in veel gevallen onbekend.

De meest voorkomende klacht is rugpijn

​Kinderen voelen meestal niets. De klachten manifesteren zich bij de meeste mensen later. Hierbij is de meest voorkomende (en meest logische) klacht pijn in de rug. De rug is namelijk uit balans en daardoor is deze ook zwakker en gevoeliger. Voorover buigen kan heel pijnlijk zijn. Bovendien hebben mensen met rugklachten in veel gevallen last van uitstralingspijnen. De pijn trekt dan het been in, of juist naar boven toe in de nek. Men kan ook problemen ervaren met de bloedsomloop, ademhaling, maagzuur in de slokdarm, hoofdpijn, stijfheid en vermoeidheid.

In dit artikel belicht ik de klachten van zittende werkzaamheden, dus op de andere klachten zal ik niet dieper ingaan.

Mensen met een scoliose hebben vaak moeite met zitten

Standaard bureaustoelen zijn niet gemaakt voor mensen met rugklachten (en al helemaal niet voor mensen met vergroeiingen van de wervelkolom). De rug wordt niet goed ondersteund en daardoor ervaren mensen met een scoliose vaak pijn in de rug. Dit gaat regelmatig gepaard met uitstralingspijnen, waardoor men behoefte heeft om de benen te strekken. Dit doen zij meestal door scheef op de bureaustoel te zitten met één bil op de rand van de stoel.

Ook het hoofd speelt dikwijls een grote rol bij dit type klachten. De wervelkolom is namelijk uit balans, waardoor het gewicht van het hoofd gedragen moet worden om het hoofd recht te houden. Hierdoor kan het hoofd zwaar aanvoelen, waardoor hoofdpijn kan ontstaan, maar ook nek- en schouderklachten. De nek- en schouderspieren staan immers onder druk. Je kunt je vast voorstellen dat al deze klachten bij elkaar vermoeidheid en druk creëren, waardoor iemand
​’s-avonds veel rust nodig heeft om bij te komen van de werkdag.

Zo herken je op het eerste gezicht een scoliose

Als je verantwoordelijk bent voor de gezondheid van je collega’s heeft het zin om lichamelijke klachten te herkennen. De meest eenvoudige manier om een scoliose te herkennen is op het eerste gezicht. Daarbij is de meest zichtbare factor een bochel. Echter, omdat een dergelijke vergroeiing het minst vaak voorkomt kan je ook kijken naar een scheefstand van de schouders. Als één schouder zichtbaar lager is dan de andere, zoals het plaatje hiernaast, dan is de kans groot dat het een scoliose is.


Onze stoelen

Zo herken je een scoliose door iemands zithouding

Menigmaal is een scoliose op het eerste zicht niet herkenbaar. Dan heeft het zin om te letten op een aantal tekenen, zoals de houding die iemand aanneemt op de bureaustoel. Als iemand pijn ervaart tijdens het zitten neemt deze vaak een ‘comfortabele’ houding aan. Dat wordt wel eens een compensatiehouding genoemd. Middels deze houding ontlast men een pijnlijk of zeurend gedeelte van het lichaam. Bij dit type klachten strekt men bijvoorbeeld vaak een been om de uitstralingspijn te verminderen. Zij gaan dan scheef op de bureaustoel zitten met één bil op de rand van de stoel en strekken het been. Dat hoeft echter niet te betekenen dat het een scoliose is. Er kan dan ook sprake zijn van o.a. heupklachten. Andere compensatiehoudingen zijn bijvoorbeeld onderuit hangen, of op het puntje van de bureaustoel zitten.

Wil je meer weten over compensatiehouding?

Vraag dan het gratis handboekje ‘Harmonie tussen mens en bureaustoel’ aan en leer hoe je compensatiehoudingen kunt herkennen.

Vraag ons handboek aan!

Mensen met een scoliose vullen de rugleuning vaak op met een kussentje

​Ook kan je een scoliose herkennen aan het gebruik van een kussen op de bureaustoel, of een opgerold dekentje. Mensen met een scoliose ervaren namelijk vaak dat zij scheef zitten als zij tegen de rugleuning aan leunen. Zij ervaren dan ergens een gat. Middels het kussentje vullen zij het gat op, waardoor zij recht tegen de rugleuning aan kunnen zitten. Het kussentje bevindt zich vaak op een specifieke plek, zoals bijvoorbeeld aan de linkerkant van de rugleuning ter hoogte van de middenrug.

Waar een bureaustoel aan moet voldoen voor iemand met een scoliose

Iemand met een scoliose heeft goede ondersteuning nodig in de rug. Een goede lumbaalsteun alleen volstaat meestal niet. De rugleuning zal in veel gevallen volledig gemodelleerd moeten worden om de rug goed te ondersteunen. Daarnaast hebben zij behoefte aan ondersteuning aan de armen om het lichaam te ontlasten van het gewicht van de armen. Eventueel kan een neksteun ervoor zorgen dat het hoofd op de nodige momenten kan rusten. Zoals hierboven uitgelegd hebben mensen met een scoliose vaak de behoefte om een been te strekken. Het is mogelijk om daar rekening mee te houden in de zitting, zodat zij niet naar voren op de zitting hoeven te schuiven. Zo blijven zij volledig in balans op de stoel zitten, terwijl ze het been kunnen strekken. (dit kan bereikt worden middels een artrodese zitting, zoals deze bureaustoel voor heupklachten bijvoorbeeld heeft). Het is dus in het geval van een scoliose zeker geen overbodige luxe om een maatwerk bureaustoel aan te schaffen voor kantoorwerkzaamheden.

Wij komen gratis langs op de werkplek voor een passing van een bureaustoel op maat

Sinds 1996 zijn wij specialist op het gebied van maatwerk bureaustoelen. Zo hebben wij stoelen gemaakt voor mensen met scolioses van allerlei soorten en maten. Hiervan hebben wij geleerd dat elk lichaam anders is en elk persoon zitten (en pijn) anders ervaart. Daarom is het belangrijk om een passing uit te voeren op de werkplek. We nemen daarvoor de benodigde spullen mee en zonderen ons met de persoon in kwestie af op een rustige plek, zodat we ontspannen de passing kunnen verrichten. Het doel van de passing is om alle gegevens te verzamelen. Met deze gegevens kunnen we namelijk bepalen wat er technisch nodig is voor de stoel, zodat we een duidelijke offerte kunnen versturen én zodat we alvast de technische werkvoorbereiding verricht hebben.
​Als wij dan de offerte getekend retour krijgen leveren we de bureaustoel binnen 4 tot 8 weken.

Passing aanvragen