Veel gestelde vragen

Wij beantwoorden jouw vragen graag.

Elke dag merken we weer dat er over (bureau)stoelen de nodige misverstanden bestaan. Omdat we daarnaast regelmatig dezelfde vragen krijgen, hebben we de meest gestelde vragen op een rijtje gezet. Met al jouw vragen. En duidelijke antwoorden.

Veel gestelde vragen

Hoe los je een zitprobleem op?

Dat hangt uiteraard af van de aard van je zitprobleem. In grove lijnen los je een zitprobleem ongeveer zo op: Allereerst moet je heel helder voor jezelf krijgen waar je zitprobleem uit bestaat. Vrouwen hebben vaker een probleem met zitten op een standaardstoel dan mannen, omdat deze op het mannenlichaam gebouwd is. Lichaamslengte, lichaamsgewicht en lichaamsverhoudingen spelen een grote rol. En dan spelen soms ook nog medische indicaties. Meestal moet er naar de volgende zaken gekeken worden: asymmetrie, ondersteuning, drukverdeling, hardheid, mobiliteit en stabiliteit. Als je helder hebt waar je zitprobleem uit bestaat, kun je bellen met een specialist. Deze zou jou moeten kunnen vertellen wat er mis gaat als jij op een standaardstoel gaat zitten. Daar moet je je in herkennen. Let op: je gaat nooit een oplossing krijgen voor je zitprobleem zonder dat er iemand bij jou is komen kijken. Dus als iemand meent een bureaustoel bij jou te kunnen leveren zonder jou te hebben gezien, dan raden we je aan snel op zoek te gaan naar een ander. In de meeste gevallen is de oplossing redelijk eenvoudig, maar zitten waarschijnlijk de normen voor standaardstoelen, NEN1335 en NPR1813, jou in de weg. Deze normen worden toegepast op de meeste standaard bureaustoelen en daarom kom je dit probleem ook steeds opnieuw tegen.

Hoe zorg ik voor een goede thuiswerkplek?

De thuiswerkplek heeft op zijn minst een bureaustoel, bureau of tafel op de juiste hoogte en een oplossing voor je laptop nodig. Dit laatste kan een laptopstandaard zijn waarmee je scherm hoger komt, in combinatie met een apart toetsenbord of zelfs een apart scherm met toetsenbord (evt. docking station). Zet je bureau nooit met je gezicht of rug naar het raam. Zorg voor frisse lucht en voldoende licht. En een ruimte die netjes is opgeruimd, doet vaak ook wonderen ;-)

Is staand werken goed voor je?

Staand werken heeft voordelen, maar net als met zittend werken zitten er grenzen aan. Wij adviseren staand werken af te stemmen op je werkzaamheden. Op het moment dat je met je toetsenbord en muis aan de slag gaat, kun je het beste zitten in een vaste positie. Wanneer je belt, praat of iets aan het lezen bent op je beeldscherm (let op lettergrootte), kun je dit prima staand doen. Welke houding je ook aanneemt, het is altijd goed om deze te beperken tot maximaal 15 tot 30 aaneengesloten minuten en dan iets anders te doen. Het allerbeste is lopen, maar dit kan niet altijd. De bureaustoel in de losse stand zetten zou wat ons betreft alleen gedaan moeten worden als het niet anders kan. Wij zien hier geen toegevoegde waarde in. Sterker nog, wij zijn van mening dat goed ondersteund zitten met voldoende afwisseling, meer waarde heeft dan bewegend zitten.

Waarom is een maatwerk bureaustoel zo duur?

De prijs van maatwerk ligt hoger om meerdere redenen. Ten eerste wordt het grootste deel van de componenten die wij gebruiken (pakweg 96%) ingekocht in Europa. Deze componenten worden in kleine hoeveelheden ingekocht (want maatwerk). Een flink aantal van deze componenten is door ons zelf ontwikkeld en wordt in opdracht geproduceerd. Dit gaat met name om onderdelen van staal. De beoogde levensduur van een maatwerk bureaustoel is circa 15 tot 20 jaar en dan kunnen we niet om staal heen. We hebben geen voorraad stoelen. Wel hebben we op ieder moment zo'n 800(!) verschillende onderdelen en componenten in huis. Daarnaast gaat er veel arbeidstijd in maatwerk zitten. Een passing is altijd gratis en vrijblijvend, zodat de klant kan voelen wat maatwerk voor hem of haar betekent en zodat wij tot een offerte kunnen komen. Onze passingen vinden plaats in heel Nederland en Vlaanderen. Dit betekent veel reistijd per stoel. De passing duurt ca. 1,5 uur en een aflevering ca. 30 tot 45 minuten. Ook het productieproces van een maatwerk bureaustoel is arbeidsintensief: Er is altijd een aantal componenten dat om maatwerk vraagt en dat op persoonlijke specificatie wordt gemaakt. De zitting bijvoorbeeld is zo persoonlijk als een vingerafdruk. Tot slot zit er de nodige tijd in het goed afleveren van de stoel. De zitspecialist doet samen met de klant een eindcontrole op de maatvoering (is de stoel geworden zoals de zitspecialist voor ogen had), technische instructie (gebruik van knoppen) en ergonomische instructie (hoe zit je goed, weet je wanneer je goed zit).

Hoe kan ik de zitkwaliteit op onze afdeling verhogen?

Maak een analyse van de doelgroep. Hoeveel mannen en hoeveel vrouwen werken er in jouw team/op de afdeling? Hoeveel personen zijn er kleiner dan circa 160/165 centimeter? En hoeveel zijn er langer dan circa 180/185 centimeter? Zijn er mensen zwaarder dan 100 kilo? Zijn er mensen met een medische indicatie die problemen geeft bij zitten? Houd er rekening mee dat standaard bureaustoelen merendeels ontwikkeld zijn voor het mannelijk lichaam. Dit betekent dat vrouwen met hun bredere heupen en smallere bovenlichaam al snel een gebrek aan ondersteuning in de bureaustoel ervaren, ook omdat de ondersteuning in de rug voor hen uitgesprokener mag zijn en vaak hoger aangebracht mag worden. Iedereen van circa 160/165 of kleiner en groter dan 180/185 centimeter heeft meer kans op zitproblemen; onderzoek of de maatvoering van de standaard bureaustoel aansluit bij deze personen. Datzelfde geldt voor collega's die 100 kilo of meer wegen. Voor iedereen met een medische indicatie geldt sowieso het advies om te overleggen met een specialist om te bepalen of een standaard bureaustoel voldoende ondersteuning biedt, of dat er voor deze persoon meer nodig is.

Hoe herken ik een zitprobleem?

Wanneer iemand een zitprobleem heeft zie je meestal dat deze persoon gaat compenseren. Zo gaan lange mannen vaak 'onderuit liggen' in de stoel bij een gebrek aan ondersteuning. Vrouwen gaan vaak 'op het puntje van de stoel zitten'. En iemand met stuitklachten zal meestal op één bil gaan zitten om de stuit te ontlasten. Veel van deze houdingen worden aangezien voor 'slecht zitgedrag' en hierop worden mensen dan ook vaak aangesproken. Echter, zolang de bureaustoel niet het passende antwoord geeft op de persoonlijke zitsituatie van de belanghebbende, zal deze altijd compensatiegedrag vertonen. De voorbeelden zijn eindeloos. Denk bijvoorbeeld aan iemand met knieklachten die zijn knieën niet goed kan buigen en daardoor eerder op het puntje van de bureaustoel gaat zitten om de benen te kunnen strekken. De compensatie houdingen geven vaak weer nieuwe problemen. Daarom is het belangrijk om deze te herkennen voor wat ze zijn. Wanneer iemand niet goed zit, gaan er als het ware alarmbellen af. Deze alarmbellen maken dat iemand constant blijft bewegen en geen rust kan vinden in de houding. Of dat er een houding wordt gekozen die de minste spanning of pijn geeft. Dit is helaas niet altijd de ergonomisch beste houding.

Waarom mis ik steun in mijn rug wanneer ik zit?

Bij NEN1335 en NPR1813 genormeerde bureaustoelen, kan de rugleuning vaak niet hoog genoeg worden ingesteld. Het achterwerk krijgt dan niet de ruimte die het nodig heeft en de rugleuning drukt tegen de bovenzijde van het achterwerk aan. Het bolle gedeelte van de rugleuning valt dan nét niet goed in het holle gedeelte (lumbale gedeelte) van de rug. Je zoekt wel steun en daardoor ga je onderuit gezakt zitten. Vrouwen hebben hier eerder hinder van dan mannen: bij hen zit dit lumbale gedeelte vaak hoger dan bij mannen en deze holte is bij vrouwen vaak wat dieper. Dat is logisch omdat het bekken anders is opgebouwd. Ook vollere personen hebben er eerder hinder van dat de rugleuning niet goed aansluit, deze is namelijk ook vaak te vlak. Een vlakke rugleuning kan nooit goed aansluiten bij de mooie ronde vormen van het menselijk lichaam. Hoe meer een bureaustoel gekenmerkt kan worden als 'strak design', hoe groter de kans op een mismatch. Wij weten door onderzoek ook dat de versteltrajecten van NEN1335 en/of NPR1813 genormeerde bureaustoelen te beperkt zijn. Volgens onze berekeningen heeft ongeveer 9 op de 10 personen niet de juiste ondersteuning in de onderrug. Of een bureaustoel wel of geen aanvullende lumbaalsteun heeft, heeft hier geen invloed op. Als de rugleuning niet hoog genoeg ingesteld kan worden en niet aansluit, is het eerder een probleem dan een oplossing dat er een lumbaalsteun op zit.

Is bewegend zitten goed voor je?

Bewegend zitten is prima, zolang je weet wanneer je dit moet inzetten en hoe lang. Let wel, bewegend zitten is geen voorwaarde om goed te kunnen zitten. Het belangrijkste om goed te kunnen zitten is dat je de juiste maatvoering en ondersteuning hebt in een bureaustoel. Bewegend zitten is een leuke extra, maar niet noodzakelijk. Veel van onze klanten kunnen door de aard, ernst en complexiteit van hun zitklachten niet bewegend zitten. Wij adviseren hen dan ook altijd om in plaats van bewegend zitten, regelmatig de (werk)plek te verlaten en te gaan lopen. Dit heeft hoe dan ook onze voorkeur, want meer effect. Bij een wandelingetje naar het koffiezetapparaat of printer worden je bovenbeenspieren aan het werk gezet. Zo gebeurt er meer dan wanneer de bureaustoel los wordt gezet. Het loszetten van de bureaustoel geeft een eenzijdige belasting/beweging en doet in het grotere plaatje niet zo veel.

Wat is het verschil tussen een aangepaste stoel en een maatwerk stoel?

Een aangepaste stoel is een reeds bestaande stoel van een merk dat je niet zo vaak in massa aangekocht ziet worden. In de praktijk is dit vaak een NEN1335/NPR1813 genormeerde stoel die technisch niet veel afwijkt van de eveneens NEN1335/NPR1813 genormeerde standaard. Vaak heeft dit type bureaustoel meer knoppen en ziet het er iets interessanter uit. Soms worden er ook eenvoudige aanpassingen gedaan zoals het plaatsen van een andere armleuning, een dikkere zitting of een hogere gasveer of rugleuning. Het is niet altijd gezegd dat dit ook nodig is of zelfs dat het de juiste oplossing is. Bij een aangepaste stoel is het product dat wordt getest vrijwel altijd ook het (basis)product dat wordt geleverd. Bij een maatwerk bureaustoel echter, is er geen basis bureaustoel die wordt aangepast. Een bureaustoel op maat is uniek. Deze bestaat op dit moment alleen dus in losse onderdelen, niet als stoel. Bij een bureaustoel op maat vindt altijd eerst een passing plaats om te bepalen wat er voor jouw situatie nodig is. Vervolgens maakt een zitspecialist een soort bouwplan die hij bespreekt met de werkplaatsmonteur, de architect van de bureaustoel. Als zij het samen eens zijn over het ontwerp, wordt er een technisch dossier opgebouwd en een offerte gemaakt. Zodra deze akkoord wordt gegeven wordt de bureaustoel op maat, aan de hand van het technisch dossier en de pasgegevens met de hand gebouwd.

Hoe weet je of je een zitprobleem hebt?

Eigenlijk heeft iedereen zitproblemen, want langdurig (aaneengesloten) zitten geeft altijd problemen. Het hangt er alleen vanaf in hoeverre je hier zelf hinder van ondervindt. Als het leidt tot pijn of langdurig verkeerde houdingen die je niet lijkt te kunnen veranderen ook al wil je dit wel, dan is de kans dat je een zitprobleem hebt vrij groot. Zitproblemen komen namelijk voor van licht tot zeer complex. Lichte zitproblemen kunnen bijvoorbeeld zijn dat je altijd onderuit zakt en niet goed rechtop kunt zitten. Wat we dan vaak zien is dat mensen rug-, schouder- of nekklachten ontwikkelen. Het belangrijkste om te weten is dat dit meestal wordt veroorzaakt door je standaard bureaustoel. Wanneer er sprake is van medische zitproblemen is je zitprobleem eerder in de categorie 'complex', zeker als er uitstralingen zijn, bekkenbodemklachten of als je klachten hebt waardoor je niet met de benen in een hoek van 90 graden kunt zitten.

Ik heb een dure stoel, waarom zit ik niet goed?

Het is als eerste interessant om te weten wat je als een dure bureaustoel beschouwt. Als je aan mensen vraagt wat zij een dure bureaustoel vinden, dan zitten ze met hun schatting vaak net een stapje boven de prijs van de grote bekende meubelketens. Ze zeggen dan ergens tussen €300 en €600. Echter, de investering voor een gerenommeerd merk bureaustoel, ervan uitgaande dat je er één koopt, ligt al snel ergens tussen de €800 en €1.100. Een middenklasse kost al rond de €1.800. Ga je voor de wat exotischere merken, Mimi heeft het dan veelal over 'Zweeds en onuitspreekbaar' dan ben je gauw €2.000 of meer kwijt. De reden dat 'zelfs' een dure bureaustoel niet goed kan zitten is simpelweg dat de NEN1335 en/of NPR1813 normen niet goed bij jouw lichaam aansluiten. Of het nu een goedkopere of een duurdere stoel is maakt in die situatie geen verschil. Als de norm niet voor je werkt, werkt hij niet voor je ook niet (of misschien zelfs JUIST niet) als het een dure stoel is.

Waarom mis ik steun in mijn nek wanneer ik zit?

Je mist steun in je nek bij een bureaustoel als deze niet goed bij je past. Dit gaat voornamelijk over het niet aansluiten van de rugleuning in de onderrug. Maar ook als de rugleuning een vreemde vorm heeft, hol vanaf de bovenzijde gezien, dan geeft deze meer steun aan de buitenzijde van de schouderbladen en ontstaan er een soort 'gat' tussen de schouderbladen. Dit leidt tot een gebrek aan ondersteuning aan de boven rug en voor sommige mensen ook de nek. Daarnaast zijn op veel bureaustoelen de armsteunen niet passend in te stellen. En aangezien de armen circa 10% van het lichaamsgewicht uitmaken, hangt dit gewicht allemaal aan de nek.

Download ook ons gratis handboek!

Zitproblemen ontstaan vaak door standaard bureaustoelen die het lichaam niet goed ondersteunen. Bij aanschaf van deze stoelen baseren bedrijven zich meestal op bureaustoelnormen, ontwerp, trends en prijsstelling. Uit onze ervaring blijkt dat zij kennis missen over zitproblematiek.

Handboek aanvragen