Werkplek instellen in vijf stappen

Onze zitspecialisten bezoeken veel verschillende kantoren en zien veel werkplekken. Hoewel staan de afgelopen tijd wordt gestimuleerd zitten de meeste mensen aan de kantoorwerkplek. Veel mensen zitten echter niet goed op de bureaustoel. Zij zitten op de punt van de stoel of hangen onderuit. Hierdoor kunnen lichamelijke klachten ontstaan of verergeren. Deze klachten kan je voorkomen of verhelpen door de bureaustoel goed in te stellen. Gebruik hiervoor de ‘Beter zitten in 5 stappen’ methode in dit artikel.

Bereid je voor

Neem afstand van het bureau
In eerste instantie moet je begrijpen dat je bij de stoel begint. Je lichaam maakt namelijk als eerste contact met de stoel. Daarom is deze leidend. Het bureau komt pas nadat je de bureaustoel hebt ingesteld. Neem daarom afstand van het bureau.

Houdt je aandacht bij het betreffende onderdeel
De meeste mensen rommelen namelijk een beetje aan elk onderdeel en vinden de stoel dan goed ingesteld. Houdt je aandacht echter gericht op de stap waar je mee bezig bent en voel het effect van de instellingswijziging.

Begin bij stap 1
Volg daadwerkelijk de stappen. Je stelt eerst de hoogte van de stoel af, omdat de instelling van de volledige werkplek daarvan afhankelijk is. Indien mogelijk daarna de diepte van de zitting. Vervolgens de lumbaalhoogte van de rugleuning. Aansluitend de armleuningen. Als laatste pas het bureau!

Gratis 'Beter zitten in vijf stappen' box

Onze zitspecialisten maken gebruik van de ‘Beter zitten in 5 stappen’ methode om iedereen goed te laten zitten. Deze methode willen we graag met je delen. Vraag daarom op deze pagina gratis de ‘Beter zitten in 5 stappen’ box aan. In deze box zitten 10 instructiekaarten. Gebruik er één voor jezelf en deel de rest uit aan collega’s die nodig beter moeten gaan zitten. Zo zorgen we samen voor een gezond en vitaal kantoor!

Box aanvragen

Werkplek instellen: eerst de bureaustoel

Stap 1: Zithoogte

Ga goed achterin de stoel zitten met beide voeten stevig op de grond. De benen zijn gebogen in een hoek van ca. 90 graden (behalve bij een artrodese, dan is de hoek groter dan 90 graden). Stel de hoogte van de stoel in zodat de druk onder het volledige zitvlak gelijkmatig verdeeld is. De stoel staat te hoog als je benen de grond niet bereiken, en/of je de druk voornamelijk aan de voorkant van de zitting voelt. De stoel staat te laag als de druk op het achterwerk toeneemt.

Stap 2: Zitdiepte

Ga met de rug goed tegen de rugleuning aan zitten. Zit goed op je zitbotten, dus niet onderuit gezakt. Tussen de zitting en de knieholte moet ruimte zijn voor 3 tot 4 vingers (ca. 6 cm). Als de ruimte te groot is kan het volledige zitvlak niet goed ondersteund worden. Als de zitting echter te lang is kan je niet goed van de rugleuning gebruik maken en word je gedwongen om op de punt van de stoel te zitten of onderuit te zakken.

Stap 3: Rugleuning

Plaats de bolling van de rugleuning goed in de holte van de onderrug. Dit zorgt ervoor dat je makkelijker rechtop blijft zitten. De rugleuning dient de wervelkolom tot onder de schouderbladen te ondersteunen. Als de rugleuning te hoog staat ingesteld drukt deze tegen de schouders aan, waardoor je inzakt. Dit komt bijna nooit voor. De rugleuning staat vaak te laag ingesteld, dus tegen het bekken aan. Hierdoor word je gedwongen om onderuit te zakken of op de punt van de stoel te gaan zitten. Plaats de bolling van de rugleuning dus in de holte van de onderrug!

Stap 4: Armleuningen

Ontspan de schouders. Buig de armen in een hoek van ca. 90 graden. De armleuningen dienen de armen in die positie goed te ondersteunen. Stel de hoogte en de breedte van de armleuningen daar dus op af. Voor de meeste vrouwen kunnen de armleuningen niet smal genoeg. Hierdoor kunnen zij geen gebruik maken van de armleuningen, waardoor zij op de punt van de stoel gaan zitten en afsteunen op het bureau. Als de armleuningen te breed zijn voor mannen zakken ze vaak onderuit, schuiven ze aan onder het bureau en leggen ze de armen op het bureau. Men is niet gewend om armleuningen te gebruiken. Je zal echter merken dat, als je eraan gewend bent, je nek, schouders en armen minder spanning ervaren. De voorkant van de armleuningen dienen gelijk met de buik te lopen, zodat je kan aanschuiven tegen het bureau.

Stap 5: Het bureau instellen

Het bureau kan je in hoogte afstellen door te kijken naar de armleuningen. De bovenkant van de armleuningen dienen gelijk te lopen met het bureau of ca. 1 cm erboven. Hierdoor kan je je armen volledig ondersteunen tijdens het kantoorwerk. De meeste mensen zetten het bureau te hoog, waardoor men gedwongen moet afsteunen op het bureau, of de schouders op moet trekken. Dit kan nek-, schouder-, en armklachten opleveren.

Wees bewust van je zitgedrag en leer

Nu je je werkplek goed hebt ingesteld ga je er gebruik van maken. Het zal vast eens voorkomen dat je je ‘beeldscherm in duikt’, onderuit zakt, of een andere onnatuurlijke houding aanneemt. Dat is de zwaartekracht die aan je trekt. Word er bewust van en merk het bijtijds op. Dan kan je namelijk weer goed gaan zitten.

Gebruik daarnaast een goede bureaustoel en een verstelbaar bureau om zitproblemen zo veel mogelijk te beperken. 

 

 

 

Tips voor het kopen van een goede bureaustoel

De aankoop van een bureaustoel is een moeilijk proces. Waarschijnlijk zit je vaak en lang op de stoel. Daarom zou je moeten zoeken naar een kwalitatieve stoel die je lichaam goed ondersteund. De meeste mensen weten echter niet waar ze op moeten letten en kijken naar het uiterlijk en volgen de trends. De belangrijkste functie van een bureaustoel is om jou goed te ondersteunen. Dus waar houd je rekening mee? Wat zijn belangrijke eisen waaraan een goede bureaustoel moet voldoen?

Lees hier!