Ziekteverzuim terugdringen

Als werkgever wil je waar mogelijk ziekteverzuim voorkomen en terugdringen. Wanneer je medewerkers lekker in hun vel zitten, zie je dit direct terug aan de resultaten. Alleen hoe kun je dat ziekteverzuim het beste terugdringen – vooral als dit regelmatig aan de orde is  – en hoe kun je het in de toekomst voorkomen? We helpen je in dit artikel met de tips die je nodig hebt.

Wat is ziekteverzuim?

Om ziekteverzuim terug te dringen is het allereerst belangrijk om vast te stellen wat ziekteverzuim is. In principe zijn er vier verschillende vormen van ziekteverzuim: kortdurend, frequent kortdurend, langdurend en ongeoorloofd ziekteverzuim. In de eerste twee gevallen kun je daar als werkgever meestal iets aan doen en daar gaan we later in dit artikel verder op in.

Kortdurend ziekteverzuim

Kortdurend ziekteverzuim kennen we allemaal. Dit is namelijk dat je jezelf ziek meldt, omdat je bijvoorbeeld de griep hebt opgelopen. In de meeste gevallen duurt dit een paar dagen en daarna komt de medewerker weer terug naar het werk.

Frequent kortdurend en langdurend ziekteverzuim

Frequent kortdurend en langdurend ziekteverzuim zijn echter anders. Dit kan voortkomen uit ziekte, maar ook te maken hebben met lichaamsklachten of stress. Wanneer een werknemer frequent meerdere dagen niet op het werk verschijnt, dan loopt dit in veel gevallen over in langdurend ziekteverzuim. Deze vormen van ziekteverzuim zijn daarom als werkgever heel belangrijk om in de gaten te houden en te voorkomen.

Ongeoorloofd ziekteverzuim

Ongeoorloofd ziekteverzuim is iets waar je als werkgever in veel gevallen weinig aan kunt doen. Dit is wanneer een werknemer zonder toestemming niet op het werk verschijnt en dit in sommige gevallen niet eens aangeeft. Denk aan een werknemer die niet terugkomt van vakantie, in de gevangenis zit of thuisblijft om voor een ziek familielid te zorgen. Hierbij geldt sowieso de regel ‘geen arbeid, geen loon’, maar je zult je werknemer contacteren om toch weer op het werk te verschijnen. Dat is vaak ook het enige wat je kunt doen.

Waar komt verzuim op het werk vandaan?

Als je als werkgever veel te maken hebt met verzuim op het werk, dan is dit waarschijnlijk niet alleen door ziekte. Uit het onderzoek van de TNO en het CBS blijkt dat in 2018 ruim 17% van de werknemers burn-out gerelateerde klachten had. Daarnaast was werkstress de onderliggende reden bij ruim 37% van het ziekteverzuim.

Naast ziekte komt verzuim met name voort uit stress, vermoeidheidsklachten, een te hoge werkdruk en conflicten op de werkvloer. Het is daarom belangrijk om op dit vlak als werkgever een oogje in het zeil te houden en werkomstandigheden te verbeteren.

 

Hoe kun je ziekteverzuim terugdringen? 4 tips!

Om stress en vermoeidheidsklachten tegen te gaan, is het belangrijk om te beginnen bij de basis: een fijne werkomgeving. We zitten lang achter elkaar, iedere dag, op dezelfde werkplek. Daarom is het belangrijk dat het een comfortabele en fijne werkplek is, zodat iedere werknemer productief kan werken zonder stress.

1. Zorg-voor-een-ruimte-met-voldoende-daglicht

Een ruimte met voldoende daglicht zorgt voor meer concentratie en energie. Op basis van licht bepaalt ons lichaam namelijk het ritme, oftewel de biologische klok. Zo weet ons lichaam dat wanneer het licht is, we alert moeten zijn. Een kantoorplek met veel ramen of de bureaus tegen de ramen aan kan daarom een groot verschil maken.

Is er niet zoveel licht in jullie kantoor? Is het op regenachtige dagen of in de winter vaak te donker? Dan is het slim om te kijken naar oplossingen. Misschien is er een mogelijkheid om meer ramen te plaatsen, raambekleding weg te halen of gebruik te maken van kunstlicht dat het daglicht nabootst.

2. Frisse lucht en de zuurstof-kwaliteit op kantoor

Frisse lucht is ook erg belangrijk voor ons energiepeil en daarmee ook de concentratie en productiviteit. In een kantoor met meerdere mensen kan de zuurstof-kwaliteit al snel minder worden. Laat daarom ramen open of laat de ruimte tussendoor goed doorluchten.

Wat te warm of te koud is, is voor ieder persoon verschillend. Al met al is een temperatuur rond de 22 graden een goede richtlijn. In de zomer kan deze richtlijn, als het buiten warmer is, iets hoger liggen. Probeer hier een goede balans in te vinden, want zowel een te warme als een te koude ruimte schaden onze productiviteit.

De zuurstof-kwaliteit kun je ook verhogen door veel planten in het kantoor te plaatsen. Geen kunstplanten natuurlijk, maar planten die de luchtkwaliteit verbeteren. De meeste planten hebben deze bijzondere eigenschap. Naast een goede luchtkwaliteit, geven ze ook nog eens een knus en huiselijk gevoel aan het kantoor.

3. Goede werkplekken en mogelijkheden tot afwisseling

We zitten steeds meer en meer op een dag. Niet alleen thuis, maar ook bijna de gehele werkdag op kantoor. Het is daarom van belang om je werknemers te voorzien van goede werkplekken. Het liefst ook met verschillende mogelijkheden tot afwisseling.

Een arbo werkplek is voorzien van een ruim bureau, dat bij voorkeur in hoogte verstelbaar is. Verder zijn er verschillende eisen, zoals de afstanden van de beeldschermen en de hoogte van het toetsenbord. Het is goed om deze regels er een keer op na te slaan, want deze gaan de gezondheid zeker ten goede.

Mogelijkheden tot afwisseling zie je nog niet op veel kantoren terug. Toch is afwisseling voor veel mensen ideaal om langer gefocust te blijven. Alleen waar kun je aan denken bij werkplekken met voldoende afwisseling?

  • Een koffiehoek die je kunt gebruiken om te brainstormen en nieuwe ideeën te bespreken.
  • Staand vergaderen aan hoge statafels, met eventueel een aantal leun- of stastoelen ter ondersteuning.
  • Ruimtes waar je in stilte kunt werken, zonder gestoord te worden door collega’s.
  • Een aantal vrije bureaus waar je zittend of staand kunt werken, om met collega’s te werken aan een project.

​Het kan het idee geven dat meer afwisseling ook leidt tot meer rumoer en chaos. Maar door meer mogelijkheden te bieden, zal dit zeker leiden tot meer creativiteit en minder stress. In het begin zal het voor iedereen even wennen zijn, maar zeker stilteruimtes zijn voor veel medewerkers een uitkomst!

 

4. De ergonomische bureaustoel

Ook al zijn er misschien werkplekken om je eigen bureau mee af te wisselen, toch is het natuurlijk heel belangrijk dat de eigen werkplek het beste is. Naast alle bovenstaande tips mag een arbo bureaustoel ook niet ontbreken. Je kunt hierbij het beste gaan voor een ergonomische bureaustoel. Deze kun je namelijk volledig afstellen naar jouw eigen lichaam, waardoor hij voor iedere werknemer het zitcomfort verbetert.

Voor op kantoor is de Fit Office oplossing van EMTEK een hele goede keuze. EMTEK Ergonomics is een bedrijf dat ergonomische bureaustoelen maakt die verschillende vormen van zitpijn kunnen tegengaan en voorkomen. De Fit Office zitoplossing sluit aan bij 97% van het personeel. Dit is een goede manier om ziekteverzuim door lichamelijke klachten te verminderen en te voorkomen.

Onze stoelen

Ziekteverzuim terugdringen met een ergonomische bureaustoel

Wanneer een medewerker last heeft van zitklachten, waarbij je kunt denken aan rug- of heupklachten, dan is het verstandig om als werkgever te kijken naar een ergonomische bureaustoel op maat. Dit om ziekteverzuim terug te dringen, maar eventueel ook langdurend ziekteverzuim te voorkomen. We hebben eerder in dit artikel al verteld dat frequent kortdurend ziekteverzuim vaak kan leiden tot langdurend ziekteverzuim. De klachten zijn op dat moment eigenlijk al te vergevorderd.

Voor onder andere rug- en heupklachten zijn aparte ergonomische bureaustoelen ontwikkeld. Wij van EMTEK willen zitproblemen voorkomen en dat is de reden dat we hebben gekeken naar hoe deze klachten ontstaan. Rug- en heupklachten komen meestal voor door een verkeerde zithouding. Vaak is er daarom extra ondersteuning nodig op een bepaald punt van het lichaam

Onze werkwijze

Wij slaan graag spijkers met koppen. Mensen komen bij ons terecht om echt goed te zitten. Daarom hanteren wij een beproefde werkwijze die arbeidsintensief te noemen is, maar wel het beoogde resultaat heeft.

Je neemt contact met ons op
We starten een kort interview en bepalen jouw vraag
We voeren ter plaatsen een gratis en vrijblijvende passing uit
We stellen een heldere offerte op
We produceren jouw bureaustoel binnen 4-8 weken
We voeren de laatste controle uit en stellen jouw stoel op de juiste manier voor je in

Benieuwd naar onze persoonlijke aandacht en service?

We helpen je graag met jouw specifieke wens. We hebben jaren ervaring om ook jou lekker te laten zitten.

Neem contact op