Het is vrij eenvoudig om met één uitspraak iedereen bang te maken. Wees daarom gerust. Je hoeft echt niet meteen alles staand te gaan doen. Ja, te veel zitten is slecht voor je. Alles wat je te veel doet is slecht voor je. Elke dag een pakje sigaretten roken is niet gezond, maar als jij eens per maand een sigaret rookt zal dat niet veel aanrichten. Zo werkt het ook met zitten. Als jij jarenlang 8 uur per dag stil zit is dat niet bevorderlijk voor je gezondheid. Lees verder als je wilt weten waarom en wat je eraan kunt doen.

Zitten toch niet dodelijk

Waarom noemt men zitten dodelijk

Zitten wordt vooral dodelijk genoemd omdat je geen gebruik maakt van je beenspieren, de grootste spieren in het menselijk lichaam. De beenspieren van de mens zijn er op gemaakt om te bewegen. Wanneer het spiergebruik in de benen daalt beïnvloed dat ook de stofwisseling in het lichaam. Het goede cholesterol daalt en het bloed neemt meer vet op. Deze gevolgen vergroten op hun beurt weer de kans op bijvoorbeeld obesitas en diabetes. Ook een verkeerde zithouding kan bijdragen aan het motto ‘zitten is dodelijk’.

De verkeerde zithouding

De verkeerde zithouding is ook zeker van belang. Bij een verkeerde zithouding kunnen rugklachten en chronische pijnen ontstaan. Het Nieuwe Werken is daarin ook niet echt bevorderlijk. Elk lichaam is anders en daardoor is het niet aan te raden om op dezelfde werkplek te werken met mensen die allemaal anders zijn qua lichaamslengtes, lichaamsbreedtes en lichaamsverhoudingen. Een goede persoonlijke stoel is een aanbeveling, maar is niet altijd mogelijk. De juiste zithouding is daarom zeker aan te raden en zijn simpelweg te volgen met deze vijf stappen. Helaas moeten we wel mededelen dat een goede zithouding niet alle problemen oplost. Gelukkig zijn die problemen wel op te lossen door meer te bewegen.

Het nieuwe bewegen

Een voorbeeld van een oplossing voor het ongezonde zitten is ‘Het Nieuwe Bewegen’. Daarin moeten mensen proberen om minder te zitten. Dit kan bijvoorbeeld door een rondje te wandelen in de pauze of te werken aan een zit-stabureau op het werk. Wij van EMTEK ondersteunen dit idee, het is alleen niet nieuw. Het is logisch. Zit niet de hele dag stil. Maak een wandeling als je denkt. Loop naar de printer. Doe eens wat oefeningen. Zorg er zelf voor dat je tijdens het werk elke 30 minuten even gaat staan en even gaat lopen. Daarmee blijven je beenspieren in beweging en voorkom je dat jouw stofwisseling negatief beïnvloed zal worden.

Vergeet niet te sporten

Natuurlijk is het daarnaast nog steeds raadzaam om elke dag te sporten. De voordelen hoeven we hier niet van te noemen en zijn algemeen bekend in Nederland. Door dagelijks te sporten en om het half uur op het werk even een rondje te wandelen houd jij je gezondheid op peil. Ga dus gerust zitten, maar zit niet te lang stil en beweeg genoeg. Dan is zitten echt niet dodelijk.